Sunday, September 1, 2013

1 vuotta, 2 kuukautta, 1 päivää

Jatketaan taas tällä teemalla, koska mä en tiedä missä maailmassa oon elänyt, kun rehellisesti oon aliarvioinut kaikki 1v2kk tyypit. Ja ihan jotta myöhemminkin muistasin:

En to-del-lakaan olisi osannut arvata, että tuon ikäinen osaisi noin paljon juttuja. Se osaa viedä (ja innokkaasti viekin!) roskan keittiöön, avata allaskaappilaatikon, valita yleisroskiksen (pahviroskiksesta, pullonpalautus ämpäristä yms.) ja tiputtaa roskan sinne. Ihan ilman valvomista / ohjeistamista. Hakea ja viedä asioita myös pyynnöstä. Alkaa etsiä sukkaa, kun kysyn missähän sen toinen sukka mahtaa olla (ja löydettyään kiikuttaa sen mulle). 

Lisäksi se on hetkittäin jopa ärsyttävän fiksu. Toi mulle keittiöön kastelukannun, johon olin jo kertaalleen antanut sille ruokalusikallisen vettä (olivat isin kanssa kastelleen nurtsia). Nyt isi ei päässyt mukaan pihalle, joten tein kaiken kuten aikasemmin, paitsi etten laittanut kannuun oikeasti vettä (laps ei VOINUT nähdä menikö kannuun vettä vai ei). Laps nosti kannun silmiensä korkeudelle, ravisti, käänsi kannun alaspäin ja nosti katseensa muhun. Busted.

Ja sitten. Ilmeeni kun sanon, että aletaan kohta laittautua nukkumaan, ja laps alkaa kerätä omatoimisesti leluja lelulaatikkoon, vaikka mä olen jossain ihan toisessa huoneessa: o_O (I'm not kidding!)

Matkii kaiken. Tietää mitkä jutut (pinnit ja harjat yms) kuuluu hiuksiin ja tietää, että patakintaat menee käteen. Yrittää laittaa kenkiä jalkaan ja vaippaa päälle. Juttelee ja pälpättää välillä ihan taukoamatta, mutta harmillisesti yksikään sanoista ei ole varsinaisesti suomea (lapsen äidinkieli onkin joku muu?).

Hauskinta just nyt taitaa olla jahtausleikki. Äiti konttaa perässä, laps juoksee karkuun ja kikattaa niin, että jalat meinaa pettää. Eikä sitä voi syyttää! Näin aikuisenakin leikillisesti jahdattavana oleminen aiheuttaa (mulla) hengenvievää kikatusta. Samalla tavalla (mut) saa nauramaan vaan miehen 'patakintaat juttelevina käärmeenpäinä' -sketsi.

In other news: laps on  siirtynyt nukkumaan omaan huoneeseen (ja vastavuorosesti karvalapsi makkariin). Tehtiin ekana yönä niin sniikisti, että mentiin itse alakertaan ja laps sai nukkua (pinniksessä) meidän makkarissa, kuten ennenkin. Seuraava yö omassa huoneessa (me makkarissa) ja hyvin meni. Varsinkin, kun meillä oli makkarissa itkari, vaikka lapsen huoneeseen on matkaa alle puoltoista metriä...

Nyt on unia nukuttu omassa huoneessa ehkä jo viikko ja vaikuttaa menneen oikein hyvin. Oikeestaan huonetta suuremman muutoksen nukkumiseen on tuntunut tuovan kavereilta lainassa oleva matkasänky. Ihan yllättäen lapsen nukuttaminen on nykyään helppoa! Iltarutiinit, matkikseen, silitystä ja lapsi unessa vartissa. Ja kyllä, matkis on olennainen osa tätä.

Yritettiin (koska matkis pitää palauttaa) nukuttaa lasta pinnikseen eilen. Meni kolme varttia, AINAKIN. Kieriskeli, venkoile, pälpätti, kiipeili ja ennen kaikkea: työnsi KAIKKIA raajojaan pinnojen väliin. Joo, se on tehnyt sitä ennenkin, mutta en tosiaan aatellut tässä olevan niin dramaattinen ero. Tänä iltana yritin nyt pinnistä vielä uudelleen (uskon second chanceihin) ja vartin kuluttua käskin miehen kasaamaan matkiksen takasin, koska I can see where this is going: no where. Laps siirettiin matkikseen ja tadah. Oli unessa viidessä minuutissa. Huomenna ostetaan oma ja pinnasänky laitetaan polttopuiksi.

Lapsen siirtymistä omaan huoneeseen on vauhditettu myös sillä, että ollaan vihdoin alettu sistustaa siitä lastenhuonetta. Tämän päivän puhteina pistettiin teippi seinälle. On vähän ehkä busy (liikaa irtosälää joka puolella), mutta pääosin oon ihan tyytyväinen.


Noiden lehtien liimaamisessa vierähti
muuten tovi!


6 comments:

 1. Hieno juttu, että siellä on tapahtunu noin paljo uusia ihania asioita :) ja miten hieno seinätarra! Meille tulee vähän samantyylinen, luultavasti saman valmistajan puutarra eläimineen kaikkineen kunhan ehditään laittaa seinälle :)

  ReplyDelete
 2. Tätä on nyt todella vaikea muotoilla niin, ettei vaikuta rasittavalta kemikaalijeesukselta, mutta tuota, eikö se matkasängyn muovipitoisuus vaivaa yhtään? Kun musta ne rakkineet haisee niin törkeälle, että lapsen pitkäaikaissäilytys sellaisessa on ihan poissuljettu vaihtoehto.

  Anteeksi, että olen ärsyttävä kemikaalijeesus. Luotan oikeasti siihen, että tiedätte teidän perheellenne parhaat käytännöt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho, nyt täytyy sanoa, etten oo ajatellutkaan koko asiaa! Toi meillä lainassa oleva sänky ei haise miltään (vaikka oon viettänyt varttitunninkin kumartuneena siitä yli), eikä ole siis herättänyt mitään tollasia pohdintoja.

   Nyt kun nostit asian esille niin...... O_O

   En oikein keksi kyllä parempaakaan nukkumissijaa tolle vielä. Pinnat on selkeästi nounou. Oikea sänky laitoineen on ollut pitkään harkinnassa, mutta toi piehtaroi vielä siihen malliin ja heittelehtii laitoja päin, että vähän arveluttaisi pistää se omaan sänkyyn.

   Hyvät ideat otetaan vastaan, etkä ole kemikaalijeesus :)

   Delete
 3. Vau, teidän lapsihan osaa vaikka mitä! Meillä ei kyllä mitään roskia viedä, tosin ei osaa kävelläkään vielä vaan hiihtelee kätevästi polvillaan niin ei tarvitse yrittää kävellä ihan itse ;) Hieno tuo säilytyssysteemi ja seinätarrat! Mistä ootte ostaneet? Vähän on ollut mielessä katsella jotain seinätarroja, muttei ole tullut noin niin kuin vahingossa vielä vastaan enkä oo sen aktiivisempi ollut.

  Meillä on kans (normaalia leveämpi ja lyhyempi) matkis käytössä, ja oon kans tyytyväinen siihen. Musta tuntuu paljon kivemmalta, että lapsi nuhjaa itseään illalla ja yöllä pehmeitä seinämiä vasten eikä niihin koviin pinnoihin. Mökillä on tavallinen pinnis (jossa kyllä se pehmuste), musta tuntui itsestä pahalta kun lapsen pää kolisi puuta vasten. Eikä meidänkään matkis haise miltään, vaikuttaakohan asiaan, ettei se ole uusi vaan käytettynä saatu. Aluksi se oli "co-sleeper" -sänkynä sivuvaununa, jolloin oli vielä kankaat kaikkien osien päällä eli ei muoveja lähellä vauvaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, yhden kaverin lapsi kanssa hiihteli polvillaan, toimii oikein hyvin noinkin! :D

   Seinätarrat täältä: http://www.dhgate.com/product/funlife-funlife-exclusive-extra-big-colorful/158928839.html

   Tuolla on vaikka mitä ihania! Ja jos lähtee etsimään, niin netti on pullollaan toinen toistaan upeampia tarroja.

   Ja juttu matkiksesta - laps heittäytyy reunoja vasten, änkee itteään poikittain, työntää itteään suoraksi poikittain jne. Vähän haisi uusi matkis muovilta, toivotaan että menee pian ohi (ehkä pitäis tuulettaa ulkona...) :)

   Delete