Sunday, September 8, 2013

1 vuotta, 2 kuukautta, 8 päivää

Lukiko joku tän (Hesarissa Reetta Rädyn kolumni otsikolla 'Tuleva äiti, meillä on sinulle neuvoja!')? Mainio artikkeli, jossa todella monta hyvää kohtaa (erityisesti vertaistuki). Ainakin yhdessä kohdassa oon vähän eri mieltä (kuten sähköpumppu vs. käsikäyttöinen), mutta annettakoon anteeksi. Möö. Ja siinä hengessä, miten neuvoisin itse puolentoista vuoden takaista itseäni, joka sillon raskaana odotti lasta:

1. Älä huoli, tulet rakastamaan lastasi tavalla jota et koskaan voinut kuvitellakaan (myös R. Räty vahvistaa tämän, ks. kohta 13).

2. Älä tee asioita, joista et ole varma. Ne jää vaivaamaan.

3. Selviät synnytyksestä. Tulet jopa muistelemaan sitä lämmöllä.

4. Hanki kantoliina jo ennen lapsen syntymää.

5. Sen sijaan ensilusikka ja -haarukka eivät kuulu 'ennen syntymää' -hankintalistalle.

6. Itkuherkkyys ei katoa parissa viikossa synnytyksen jälkeen. Ilmottelen, kun alkaa olla ajankohtasta.

7. Suhtaudu suopeasti vauvaa ihasteleviin tuntemattomiin (ja 'voi miten pieni' -huokauksiin). Susta tulee ihan samanlainen.

8. Älä huoli, parisuhde-elämä tulee palautumaan suhteellisen normaaliksi.

9. Opettele menemään nukkumaan ajoissa, äläkä tuhlaa kallista uniaikaasi minkään turhanpäivästen blogien kirjottelemiseen.

10. Varaudu siihen, että alat jossain vaiheessa osottaa oireita toisen lapsen haaveilusta.

11. Järkevänhintaisia imetyspaitoja saa kahta väriä: mustaa ja valkoista. Älä pety.

12. Huolimatta siitä mitä R. Räty sanoo, hanki sähköpumppu.

13. Usko niitä, kun ne sanoo äitiysloman menevän todella nopsaan. Ei, et tosiaankaan ole valmis palaamaan työelämään vanhempainvapaan päättyessä.

11 comments:

 1. Oispas mulle joku tehny tämmösen listan pari vuotta sitten. Etenkin toi vollaus on ihan hämmentävää, kun ennen itki hautajaisissa ja häissä. Nykyään vollaa jotakuinkin kaikelle ihanalle ja kamalalle. Nii, ja neiti on jo yli puoltoista vuotias :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jälkiviisaus paras viisaus ;)

   Tää nyyhkiminen on hetkittäin todella kiusallista. Tänä aamuna sen sai aikaan Rajattoman Ukko Nooa -biisi, joka ei ole mitenkään koskettava tai herkkä, vaan tavallisen iloinen lastenlaulu. Tasasempia aikoja odotellessa.... :)

   Delete
 2. Mä mietin kans sitä juttua lukiessa, että miten käsikäyttöinen pumppu voi kenenkään mielestä olla sähkökäyttöistä parempi :) Myönnettäköön toki, etten ole käsikäyttöistä kokeillut, mutta sähköinen on niin näppärä, että perustan mielipiteeni siihen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo! Siis yritin käsikäyttöistä, mutta se oli Aivan Tuskaa. Tää on ehkä näitä juttuja, että jotkut heruu paremmin ja jotkut ei. Meille ei-niin-heruville tunnin sormijumppa, että saa puol desiä kasaan on vähän liikaa...

   Delete
  2. Mä en tiedä millanen se sähkökäyttöinen olisi ollut, käsikäyttöinen ainakin oli ka-ma-la päädyin lypsämään ihan vaan käsin, mikä ei ollut ollenkaan hullumpaa.

   Delete
  3. Tää on niin yksilöllistä, mikä sopii kullekin :-) Käsinkin olis ollu musta booooooriiiing, kestää liian kauan, eikä voi ees samalla lukea tms.

   Delete
 3. Mun mielestä tuo kohta 2 oli Rätyn neuvoista paras: "2. Kaikilla on neuvoja. Valitse, ketä uskot. Kuuntele miehenkin äitiä, mutta älä välitä siitä, mitä hän sanoo. Te päätätte imetykset, perhepedit, soseet ja sen, onko vauvalla tarpeeksi päällä." Ja siihen liittyen olinkin monesta muusta kohdasta hänen kanssaan eri mieltä. Paitsi tuosta rintapumpusta: itse tykkäsin käsikäyttöisestä, kun se on kevyt ja näppärä pakata mukaan matkalle. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. MOI ja kiva kuulla susta!

   Tosiaan, kohta 2. oli kanssa varmasti tekstin yksi tärkeimmistä :)

   Ja mitä rintapumppuun tulee, niin muistaakseni sä olit niitä, jotka sai parilla imasulla desin täyteen. Toista se on, kun nyhertää tosiaan tunnin puolta desiä ;)

   Delete
  2. No, ei sentään! :-D

   Delete
 4. Ja muru, lisään tähän yhden lisäneuvon:

  Älä usko ketään, joka sanoo, että kaksi lasta menee samassa kuin yksikin. Ei totisesti mene.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, HYVÄ! Juttelin tästä juuri tänään työkaverin kanssa, joka toi kakkosvauvansa näytille. Ehkä se helpottaa sitten, kun lapset on vähän isompia? :-)

   Delete