Wednesday, November 18, 2015

3v-4kk-18pv & 1v-0kk-24pv

Ruoanlaitto, ah tuskaa. Oon aika huono kombinaatio periaatteita ja kokkausahdistusta (eiihuohhh, mitähän me TÄLLÄ viikolla syötäis..). Lämpimän ruoan loihtiminen pöytään kahdesti päivässä on aargh. Varsinkin jos ei pysty taipumaan siihen, että ostaa eineksiä, vaan joku hitsin keppi ahterissa pakottaa marttyyrimaiseen [insert väräjävä ääni] kyyylllä minä lapsille kokkaan, kun kerran kotona ollaan, ei se ole mikään vaiva. Näin säästytään KEMIKAALEILTA ja LISÄAINEILTA.

Noniin. No, tässä kiroillessa kokkaillessa on tullut muutamia hyödyllisiä oivalluksia, jotka ajattelin jakaa teillekin. Oon nimittäin päässyt pisteeseen, jossa oon aika tyytyväinen lasten (erityisesti epäluuloisen valikoivan isomman) vihannes-in-take määrään ja huolimatta satunnaisista inspiraation totaalisista kuivumisista, ruokahuolto alkaa jotakuinkin taas hiljalleen rullailla. Ja myös: jämäruoat pääsee (usein) käyttöön! Tässäpä siis kootut vinkit ja oivallukset.

1) Tee siitä leipä / lätty / pyörykkä / pihvi / pizzapohja. Melkein mikä tahansa ylijäämäruoka taipuu tähän. Muussaat ainekset ja sekotat joukkoon kaurahiutaleita ja täysjyväjauhoja (täällä on self-raising -jauhoja, jotka ei oo täysjyvää, mutta tekee tosi hyvän koostumuksen). Sitten hauskasta, makurikkaasta taikinasta pyöräytät kurpitsa-peruna-couscous-sämpylät tai parsakaali-herne-pizzapohjan. Voila!

2) Tee siitä munakas. Again, melkein mikä tahansa taipuu tähän. Jäikö kana-ohrattoa yli? Ei hätää! Sekaan kananmunaa ja pannulle!

3) Tee siitä soppa. Tää on erityisesti isomman kohdalla aivan kultanen homma. Vihanneksia inhoava (ei koskisi juuri mihinkään vihannekseen pitkällä tikullakaan) isompi vetelee sosesoppia monta lautasellista kerrallaan. Plakkarissa on tällä hetkellä kolme bravuuria: viherkeitto (parsakaali, herne, kaali, kukkakaali, pinaatti + mahdollinen peruna / parsnip antamaan koostumusta), oranssikeitto (joku sekotus näitä bataatti, peruna, porkkana, talvikurpitsa) ja porkkanakeitto (porkkanaa + kookosmaitoa + inkivääriä ja jeeraa). Tarjoillaan raejuuston kera. Varaa monta lautasellista.

4) Tee siitä pastakastike / sekota couscoukseen. Toisinaan oon sekottanut couscoukseen esim. jotain noista sopista. Oon myös tehnyt oman pastakastikkseen, eli kaikki talon tomaatit (tai mahdollinen tomaattimurska kuivakaapista) ja sekaan mitä nyt keitettyjä vihanneksia valmiina löytyykään. Toimii myös pizzan tomaattikastikkeena. Soseutin kanssa kasan valkopapuja (ihan vaan kokeillakseni mitä lapset sanoo. Ite en oo mikään erityinen papujen ystävä huolimatta niiden terveyshyödyistä) ja sekotin pastaan. Päälle heitin vähän parmesaania. 

Ja mitä sanoi isompi? Voi kuulkaa, meinasin pudota tuolilta kun pöydän toiselta puolelta kuuluu yhtäkkiä KIITOS äiti, että teet näin hyvää ruokaa! Miten tämä onkin näin hyvää! Maista sinäkin! (en ollu ehtinyt vielä ottaa omalle lautaselle). Kokeilin välittömästi isomman otsaa, mutta ei sillä ollut kuumetta. 

Pienempi komppasi, että äh äh äh ja söi kanssa reilun annoksen.

Noniin, olkaa hyvä, eiköhän tässä ollut taas inspiraatiota vähäksi aikaa! Pitäisköhän hei alottaa oma kokkishow...

Tässä vielä kuva tästä jämäruoasta - pohja taisi olla quinoaa
ja päällä hapankermaa, kurpitsaa, punasipulia ja parsakaalia.

2 comments:

  1. Voi sua onnellista kun sun lapset syö noita yhdistelmäruokia ja pystyt ujuttaa niihin melkein mitä vaan! Meillä ei kelpaa mikään mikä on sekotettu keskenään. Kaikki pitää olla lautasella erikseen.Vihannekset,pasta,liha,salaatti ei saa koskea toisiinsa ja ihan kauheinta on jos jotain kastiketta valuu salaatin päälle :). No,sosekeitto on ainoa joka uppoaa 'sekoituksena'.Kolmevee ei taida tajuta vielä mitä kaikkea siihen voin sekoitella. No,syö siis kyllä tomaatit,kurkut,salaatinlehdet,paprikat,porkkanat,parsakaalit laji kerrallaan lautaseltaan,mutta niitä ei saa mössätä eikä sekoittaa! Hirveä huuto jos niin käy. Muuten vaikuttaa ihan normaalilta lapselta :) Että jämäruuat vaan äipälle täällä....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, mä olen kyllä varsin tyytyväinen siihen, että saan soseen muodossa näitä kasviksia ujutettua sinne tänne :D Kokonaisina ne ei uppoisi isommalle ollenkaan ja pienemmällekin vain jotkut. Vaikka ollaan kuitenkin ihan sormiruokailtu täältä!

      Sä oot taas onnekas, kun lapset suostuu syömään niitä ihan sellasenaan :D

      Delete