Wednesday, December 18, 2013

1 vuotta, 5 kuukautta, 18 päivää

Internetin ihmeellisessä maailmassa on kiertänyt viime aikoina kirjahaaste: 'kerro kymmenen eniten sinuun vaikuttunutta kirjaa' (tähän kai kuului vielä jotain tägäyksiä ja whatnot). Project Mama vaihtoi vähän herkullisempaan aiheeseen ja mä aattelin hypätä kelkkaan. En tosin karkkikelkkaan vaan ihan omaan haasteeseen: kymmenen parasta jätskiä. Koska siis miksi syödä karkkia, jos voi syödä jätskiä?

1) Helsingin Jäätelötehtaan kookosjäde. Mistään ei saa näin kermasen hyvää kookosjädeä ja vieläpä ilman häiritseviä kookoshitusia. Forumissa sijaitseva kiska vielä tekee kaikista jädeistä myös pehmiksiä pyydettäessä and I swear, kookosjäde pehmiksenä on kuin istuisi sarjakuvataivaassa pilvenreunalla ja kahmisi sitä pilvenhattaraa suuhun. 

(Mainittakoon, että noita jädejä saa myös ostaa/tilata kotipakkauksissa. Ja voi kyllä, olen muutaman kerran ostanu viiden litran pakkauksen kookosjädeä pakkaseen (fine, en oo ollu näissä ostoksissa yksin). Kotona se on parhaimmillaan, kun pinnalle leikkaa banaaniviipaleita ja kauhoo menemään.)

2) Ingmannin Creamy Mudcake. Tätä tulee tosin ostettua aika harvoin, koska tää on ihan kauheaa. Kauhean hyvää. Kauheaa, koska se on niin hyvää ja kuohkeeta, että hetkeksi kun katseensa kääntää, on vetässyt koko litran. Kerralla. Liian hyvää.

3) Ainon Lumoava lakritsi. On lumoavaa. Täydellinen yhdistelmä kuohkeutta, just sopivalla tavalla lakulta maistuvaa jädeä ja sitten niitä lakuviiruja pitkinpoikin.

4) Ben&Jerry's Half&Half. Puolet Cookie Doughta, puolet jotain Chocolate Fudge Jotain Mikälie. Kuka voisi vastustaa? Ja tän paras puoli on vielä se, että tää on jotenkin niin täyttävää, että oma raja tulee vastaan yleensä ennen purkin pohjaa!

5) Jo edesmennyt Ingman Sentimento Nocciola. Gaah. Olis varmaan korkeammalla listassa jos ei olisi edesmennyt. Sarjassamme 'miksi aina mun lempparit lopetetaan?!'. Tää oli hyvää. Pähkinäjädet muutenkin. En tajua miksi Suomessa on mennään aina siellä vanilja-mansikka-suklaa-akselilla.

6) Kauan, kauan sitten edesmennyt Solero jäätelökakku. Kaikkien, myös itteni, suureksi yllätykseksi sitrus(appelsiini?)sorbetti + vaniljajäde on todella hyvää yhdessä! Muistan aikoinaan joskus teininä herkutelleeni näillä. Those were the good old days.

7) Ainon parhaat muut jäätelöt kuuluisi nyt ehkä tähän samalle viivalle: se kahvijäätelö. Uuniomena (tää piti jossain vaiheessa ykkössuosikin paikkaa). Suklaa+laku. Ihana maitosuklaa. Kaikki ihan vallan kelpoja, mutta ei varsinaisesti ylitse muiden. 

8) Twix -jäätelö, siis sellanen yksittäiskappale. Ja vielä mielummin se reseptin verran vanhempi versio, se tylsä jossa ei ollut supermakeaa toffeista jädeä, vaan rehellistä vaniljaa. On hyvää, arvostan sitä keksiä jätskin uumenissa.

9) Puffet toffee. Hyvä perusjäde. Tässä se toffeejädekin toimii.

10) Magnum manteli. Toinen hyvä perusjäde. Manteli suklaakuorrutteessa toimii aina.

Haastan sinut, hyvä lukija, kertomaan parhaat jädet.

Ja btw, is it just me, vai onko Suomen jäätelövalikoima aivan surkean huono kaikenkaikkiaan? Muistan kuulleeni, että pohjoismaissa syödään eniten jäätelöä, mutta esim. Italiassa jäätelömakujen kirjo on moninkertainen Suomeen verrattuna. Yhdelläkin jäätelökiskalla saattaa olla yli kolme sataa eri makua listallaan! Ollaanko me suomalaiset oikeasti niin konservatiivisia, että eksoottiset Nocciola jädet ei vaan myy?

6 comments:

 1. Hei Suomessa on oikeesti tooosi hyvät valikoimat, ainaki verrattuna Norjaan. Siellä oli kaupoissa suunnilleen neljä eri jätskiä joista valita :( Irtojätskinä myytiin kyllä laajemmin erilaisia, mutta mä aina kerroin niille prisman kymmenien metrien mittaisesta jäätelöosastosta (ja veinkin työkaverit sinne, kun oltiin Suomessa, ja sanoin, että täällä mä haluaisin asua! :D)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ounou! No se pistää aina perspektiivin uusiksi, kun jossain on asiat rutkasti huonommin :D

   Delete
 2. Epäilen, että makuja on vähän, koska suurin osa suomalaisista on kuin minä jäätelöbipolaarini debressiovaiheessa. Mulle tulee kausia, jolloin ehdottomasti ainoa oikea maku on vanilja. Sitten taas on kausia, jolloin vain se hulluin maku kelpaa. Usein otan hullun maun kylkeen vaniljaa. Mutta niin. Kaltaiseni jätskitylsimykset kantavat sitä vaniljaa kotiin ja pilaavat muiden makuelämykset. Sori!

  (aion mennä asap testaamaan kookoksen!)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä on, ehkä pitää vaan muuttaa Italiaan ;)

   Joo, testaa kookos ja kerro istuiko sun makuun!

   Delete
 3. Kolmen kaverin mustikka-kardemummajäde. Ihan sairaan hyvää ja kuohkean pehmeää. Lurps! Niin ja Ben&Jerrysin mikä tahansa, missä on suklaata...kuolaa... :)

  ReplyDelete
 4. Oon jätskien suhteen aika kranttu..
  1. Sorbetit Italiassa
  2. Jogurttijäde Kreikassa
  3. Papagallon lakritsi
  4. Ben&Jerry's koko valikoima

  Kotona tulee tehtyä jogurttijätskiä, mutta harvoin kaupasta ostan. Olisin varmasti tosi läski, jos italialaisten sorbetit tulis Suomeen...

  ReplyDelete