Wednesday, April 23, 2014

1v-9kk-23pv & rv14+1

Kukkahattutäti täällä taas moi.

Kävin tuossa taannoin (no, eilen) H&M:ssä etsimässä vähän väljempiä vaatteita (kun tää maha (ihan ilman vertailukuviakin) tuntuu olevan jo NYT samankokonen kun viime raskaudessa viikoilla 20+. Halp.). Menin sinne siinä vaiheessa, kun mies jäi nukuttamaan lasta, eli paikan päällä kasin jälkeen. 

Ei mua ihmetyttänyt, että siellä oli sillon vielä ihan väkeä. Mutta että vanhempia pikkulastensa kanssa? Ja vielä _useita_ vanhempia. Ja siis sellasten alle parivuotiaitten. Mistäs minä tiedän minkäkin perheen unirytmin, mutta jotenkin tää meidän rytmi on niin iskostunut, että tuntuu todella kummalliselta nähdä tuon ikäinen liikkeellä vielä tohon aikaan (ehkä ne sitten herää tosi myöhään?). Ja siis siellähän ne itki ja parkui (väsymystäänkö tylsistymisen lisäksi?). Paitsi se yksi, joka alkoi itkeä, koska sitä moitittiin siitä, ettei se osannut (yrityksestään huolimatta) suunnistaa vaaterekkien välistä kohti ulko-ovea. Sen äiti (komennettuaan turhautuneesti) tarjosi sille sitten lohdutukseksi purkkaa.

Ah, arkea ja perheitä.

No, anyway. Mä sain ostokseni hoidettua ja tulin kotiin, jossa laps nukkui sikeesti.

Kukkahattutäti over and out.


13 comments:

 1. Mäkin olen tässä asiassa kukkahattutäti. Kunnon tantta! Lapset nukkumaan ajoissa eikä ikinä iltaisin kauppaan. Koskaan. Moikka!

  ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Je, ja nyt on hyvä miettiä, että ollaanko kaikki (me iltavirkutkin..) yhteiskunnan uhreja tässä ajattelumallissa ;) Sitä niin helposti kangistuu niin omiin kaavoihinsa...

   Delete
 2. päivänkakkara24 April, 2014 00:41

  Aiheeseen liittyen oli äsken juuri artikkeli vau.fi:ssä: http://www.vau.fi/Perhe/Huvitukset/Nakokulmia/Iltavirkun-isan-tunnustuksia/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olipa kiinnostava artikkeli! En oo varma minkäikäisestä lapsesta toi kirjoittaja puhui, mutta taisi puhua lapsesta vauvana muutamaan kertaan. Meillähän kanssa vauva-aikana nukuttiin johonkin kymmeneen, yhteentoista ihan helposti (ja mentiin nukkumaan joskus lähempänä puoltayötä), eikä mun mielestä siinä ollut sinällään mitään ongelmaa.

   Oon lukenut useampaan kertaan, että pienet (leikki-ikäiset) lapset luonnostaan tarvii aikaista nukkumaanmenoa - ehkä liittyen päivänvaloon (mikä tietty Suomessa on talvella vielä niin erityisen supervähäistä) tai johonkin. En oo tiennyt mihin tämä pohjaa - vai siihen, että herätyksen oletetaan aina olevan aikasin. Että ehtisi nauttia päivänvalosta mahdollisimman paljon? En tiiä.

   Itse oon iltavirkku, mutta (kuten varmaan monista muistakin) musta _tuntuu_ paremmalta, jos herään vähnä aikasemmin kuin myöhemmin. Iltavirkkuuden lisäksi mä olen muutenkin huono menemään nukkumaan, vaikka ihan oikeasti väsyttäisikin. Jumitan tekemässä jotain tyhjänpäivästä.

   No, toivotaan, että niillä lapsilla ei ainakaan ollut seuraavana aamuna aikasta lähtöä tarhaan :-)

   Delete
  2. päivänkakkara24 April, 2014 03:22

   Ainakin otsikko viittasi vauvoihin, mutta keskivaiheilla puhuttiin jo pk-ikäisestä.

   Varmaan päivänvalolla on oma osuutensa, mutta toisaalta pimennysverhoilla pystyy huijaamaan siinäkin asiassa. Jos ei ole mitään tarvetta herätä esim. seiskan maissa hoitoon/töihin lähtöä varten (hoitovapaa), niin varmaan sellainen hidas aamu saattaa olla ihan normaalia.

   Delete
 3. Mahtavaa, että meitä on muitakin. Äidiksi tulemisen myötä sisältäni on kuoritunut aikamoinen kukkahattutäti, jolla on mielipide, jos toinenkin muiden kasvatustavoista ja elämästä noin yleensä. Kummasti kukkahattu menee päähän juuri silloin, kun itse olen ilman lapsia liikenteessä. Silloin se on niin helppoa. Mietinpä vaan kuinka moni täteilee meidät liikenteessä nähdessään. Vaikka mä oon tietty sitä mieltä, ettei kenenkään tartte :)

  (Olen jo pitkään salalukenut blogiasi, kun viivaa tikkuuun-blogissa ihastuin varsin päteviin mielipiteisiisi vauvoista ja muusta. Viimein sain jotain sanottuakin.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa, tervetuloa kukkahattutätijoukkoon! Ja oot muuten ihan oikeassa, että nimenomaan ilman lapsia liikenteessä tulee PALJON enemmän huomioitua miten muut kasvattaa omia lapsiaan :D Meinasin poistaa koko tämän postauksen muuten, kun alkoi vähän kukkahatun kiristyminen harmittaa, mutta olkoon tämä nyt vapautus muillekin täteillä ;)

   Kivaa, että oot tänne löytänyt!

   Delete
 4. Meillä mennään nukkumaan 20-21 aikaan ja noustaan 12-13 tunnin jälkeen ylös. Joskus saattaa mennä myöhempään mut kun kotona ollaan, ei ole aamullakaan kiire ylös. Ihan oman ajan ja parisuhteenkin takia suosin noita kasin iltoja, kun eipä tuota omaa aikaa mulloin oikein ole. Meillä siis myös isommat (isoin kohta 13-v) menevät sänkyyn 20-21 aikaan, kun muuten mulla ei oikein väsyneenä pinna veny...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä sama homma, nukkumaan silleen, että sängyssä puoli ysiltä ja nukahtaminen yleensä ysiltä. Ehkä joissain perheissä vaan eletään tosi erilaisella rytmillä...

   Delete
 5. Mä oon jotenkin kaavoihin kangistunut. Kaupasta on pakko olla kotona jo vähän ennen seiskaa. Vauva menee seiskalta yöunille ja Simo kasilta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo meillä kanssa koitetaan olla kotona seiskan pintaan, että ehtii vähän rauhottua ennen iltatoimien alkamista (toimet alkaa 19:30 ja lapsi sänkyynn about 20:30). Joskus harvoin saatetaan tulla vasta puoli kasiksi.

   Mutta joo, perheet ja unirytmit on kyllä erilaisia!

   Delete
 6. Moi! Nyt on kyllä pakko vähän puolustautua :) Meidän 1,5 -vuotias käy illalla yhdeksältä nukkumaan ja herää myös aamuisin noin yhdeksän maissa. Päiväunet nukkuu klo 13-16 välillä. Me olemme juurikin näitä perheitä, jotka usein olemme lapsen kanssa menossa vielä kahdeksan maissa. Ja meidän poika on silloin kyllä yhä täysin pirteä. Yhdeksältä yritetään aina viimeistään olla kotona, mutta jos joskus kavereilla venähtää hieman pidempään, eipä se lapsi siitä kärsi. Hauskaa sillä on :) Toki jos lapsi alkaa olla selvästi väsynyt, totta kai lähdemme kotiin. Tosin tämä on myös kulttuurikysymys. Mieheni on espanjalainen ja asuimme kauan Madridissa. Siellä on ihan normaalia, että lapset pyörivät mukana myöhään illallakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi ja mahtavaa kuulla nyt sitten kommentti tältäkin puolelta! :)

   Kuten sanottua, sitä on itse niin kangistunut omiin rutiineihin ja päivärytmeihin, että tuntuu vaikealta kuvitella muunlaisia. Ilmeisesti aamuisin ei ole myöskään kiire tarhaan / töihin, joten homma toimii ilmeisesti oikein mainiosti :)

   Tosin täytyy sanoa, että vaikka meillä lapsi nukahtaa yleensä puolysin-ysin aikaan, iltatoimet alotetaan jo puoli kasilta ja viimeistään siihen mennessä koitetaan olla kotona, muuten ilta menee aika hulinaksi.

   Onko Espanjassa sitten tavallista siis se, että äidit on kotona? Vai alkaako duunit ja tarhat normaalisti myöhemmin aamupäivällä?

   Delete