Sunday, April 17, 2016

3v-9kk-17pv & 1v-5kk-21pv

Alotettiin pienemmän kanssa viime maanantaina kahden viikon kokeellinen maidoton ruokavalio. Niin moni on kehunut ja kertonut miten se parantaa kaikki vaivat ja iho hohtaa ja maailma paranee. Ja siis emmä muuten, mutta kun meillä molemmilla on kovasti atooppista ihottumaa, johon tuntuu tällä hetkellä auttavan vain kortisoni ja sekin aika keskinkertaisesti ja hetkellisesti.

Viikon aikana on ehtinyt tapahtua kaikenlaista. Ainakin ollaan käyty pari kertaa metsässä ja loiskuteltu purossa ja tapettu itikoita ja ihasteltu punapuita. Vähän mä Suomen metsää kaipaan, nää on niin helppoja nää metsät täällä. Vain vähän aluskasvillisuutta ja tosi paljon aika tasasta alustaa. Mutta toisaalta sitten taas kirkas, auringonvalossa välkehtivä puro, joka on just sopivan matala, ettei lapsille varsinaista vaaraa. 

Tokihan pienempi kyllä sitten sinne veteen askelsi ja kruunasi polskuttelun pyllähtämällä takamukselleen, mutta näitähän nyt sattuu. Okei, mulla oli meille eväät ja hyttysmyrkkyä ja aurinkorasvaa ja vesipulloja ja piknik-viltti, mutta mulla ei ollut vaihtovaatteita. Improvisoin isomman hupparista pienemmälle housut, joihin sidoin puklurätin vyöksi. Ihan tyytyväisenä pienempi kävi rattaisiin nukkumaan päiväunia isomman kirmatessa leikkikentällä. 

Ihan kauhean pitkään se ei kuitenkaan nukkunut, kun isompi palasi viltille ja nojasi vähän rattaisiin, jotka humpsahtaen mätkähti kyljelleen nurmikolle. Pienempi tästä tietenkin parkumaan, eikä se sen jälkeen enää mitään nukkunut. Puoli tuntia yritin veivata vaunuja, kunnes pakkasin meidät kaikki autoon ja lähdin ajelemaan. Kyllä se sinne nukahtaa.

Ja nukahtihan se! Heti kun tunti, jonka aikana isompi oli vetänyt kolmen vartin päikkärit itse, oli lasissa ja mä aloin olla aika kypsynyt ajeluun.  Hahaa, ajattelin uupuneena, nyt saan sen siirrettyä rattaisiin ja päästään taas päikkäriraiteille.

WRONG! 

Mulla kävi vähän mielessä, että miksi ihmeessä mä edes yritän. Että nää on näitä mun huonoja äitiyspuolia, että jatkan sitkeesti itseni ärsyttämistä yrittämällä jotain asiaa, joka selkeästikään ei tänään ole tarkoitettu tapahtuvaksi. Hampaat irvessä vaan let it goooo, let it goooo! Joskus se on vaan vähän vaikeeta.

Seuraavalla metsäreissulla aurinko paistoi vielä kauniimmin ja mulla oli vaihtovaatteet mukana, mutta kukaan ei pyllähtänyt tai herännyt kesken päikkärien.

Sen sijaan on a personal note: mä vedin leuan ja multa lohkesi hammas. Ei mitenkään toisiinsa liittyen tosin. Ja kävi lopulta ilmi, että multa itseasiassa lähti vain paikka eikä hammaspala, mutta voi hyvä luoja että pelästyin, kun hammaslankauksen yhteydessä hampaasta puuttuikin yhtäkkiä kolmannes.

Just tälleen paras aika. Sunnuntai. Ei mitään tietoa paikallisista hammaslääkäreistä (aikuisille). Jotain tälle nyt varmaan pitäis kuitenkin tehdä.

Facebook ja sen ryhmät pelasti. Löysin SUOMALAISEN hammaslääkärin täältä ja se jopa vastasi puhelimeen (vaikkei ollut töissä) ja lupasi hoitaa hampaan (and I repeat: vaikkei ollut töissä), vaikka sillä ollut hoitajaakaan apuna. God bless.

Ei ollut Frozenia ruudussa, enkä ollut best adult ever, mutta sen sijaan sain palvelua sunnuntaina, ihan tiskin alta ja työaikojen ulkopuolelta tyypiltä, joka ei yrittänyt myydä mitään lisäpalveluita, ja käytti sanoja kuten 'pappilan hätävara' ja 'se oli vain paikka, jonka liimaus petti'. On hiukan kiitollinen olo.

Niin ja se leuka. Joskus pari kuukautta näin Facebookissa jotain mikä sai päättämään, että kyllähän mä nyt elämässäni tulen vielä leuan vetämään! Ostin leuanvetotangon, kävin yhdellä personal trainer -sessiolla ja ostin pari apukuminauhaa. 

Sitten tuli se päivä, kun leuka nousikin tangon yläpuolelle. Okei, tätä edelsi tosi monta päivää ja viikkoa sellasta, että leuka ei noussut tangon yläpuolella ja tunnustettakoon että lähtötilanteessa leuka ei noussut paria senttiä enempää ilman apuja. Mutta nyt! I made it! Self-five!

Ja sitten se maidottomuus. Näin viikon lopulla ihossa ei näy vielä(kään) juurikaan mitään muutoksia. Eikä oikeastaan missään muuallakaan. Aion sitkeästi jaksaa vielä ainakin toisen viikon ja samaan aikaan toivon ja en toivo, että tää auttaa. Koska siis siinä missä olis tietenkin tosi kivaa että iho-ongelmat katoasi, totaalinen maidottomuus tuntuu ainakin vielä aika vaikeelta. 

Kaveri sanoi: älä koita ostaa substituutteja, koita etsiä luontaisia maidottomia reittejä. Tai jotain samalla sanomalla. Joop, onhan tää vielä aika harjottelua.

Eli hei, parhaat maidottomat reseptit kehiin? 

Korkeiden palmujen puisto.

Metsässä

on

mukavaa!

13 comments:

 1. Hei tää on yksi mun lempiaiheista, siis maidoton ruokavalio! Ei olisi muuten, mutta kun molemmilla pojilla on ollut (toisella ihan virallisesti verikokeilla todettuna, toisen kohdalla vanhempien sherlockmaisesti päättelemänä, kun oli tismalleen samat oireet) maitoproteiiniallergia, aka lehmänmaitoallergia, niin on joutunut siihen perehtymään. Mun blogissa aiheesta enemmän, kaikki löytynee "maidoton ruokavalio" -otsikon alta. Tämähän vaiva poistuu suurimmalla osalla ajan myötä. En muista ihan tarkkoja lukuja, mutta 60-70% 2 ikävuoteen mennessä ja 80-90% 3 ikävuoteen mennessä, ja meillä molemmilla helpottanut juuri kaksivuotiaana, ja kokonaan kolmevuotiaana. Tai tämä 2v3kk vanha pystyy kanssa jo jopa juomaan raakaa lehmänmaitoa, mutta se näkyy kyllä heti ihossa = kuivuu. Meidän pojilla on olleet maidosta voimakkaat vatsaoireet ja iho atooppisen kuiva, ja täällä onkin kyllä iho hohtanut (ja maailma parantunut) lehmänmaidon pois jättämisen myötä :D Ruuanlaitto on tosin ollut vähän kinkkistä, kun itse jätin vielä lihan/kanan pois 1,5v sitten, mutta ollaanpahan vain porskuteltu kuitenkin. Ja nyt saa jo siis käyttää maitoa kaikkien ruuassa, vaikka yritänkin eettisistä syistä käyttää niin paljon kasviperäisiä aineita, kuin mahdollista.

  Tsemppiä muihinkin meininkeihin! Mulla on aina ollut ihan pakkomielle päikkäreistä, kun se "oma hetki" on aina tuntunut niin tärkeältä... mut nyt täällä on jo nuorempikin jättänyt ne pari kertaa pois, hoidossa kyllä vielä nukkuu. Peukku hammaslääkärin löytymiselle! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtava kuulla, että teillä on maailma valostunut maidottomuuden myötä! Ruoanlaitto on kyllä vähän jännää, ainakin aluksi kun on sellasta totuttelemista :)

   Tsemppiä hei takasin kaikkiin ameriikkarientoihin! :)

   Delete
 2. Apua, reseptejä arkiruokaan/välipaloihin/mihin? :D Meillä on kaikki maidotonta käytännössä joten muistan vaan ihan hämärästi että se oli hankalaa joskus kun esikoinen 8v sitten oli ekalla maidottomalla kaudella. Nyt siihen on niin tottunut että on vaikeampi keksiä mikä oli se hankaluus, maitokerman tilalle vaan kaurakerma ja voin tilalle kasvirasva x) Kohta säkin osaat jo ulkoa missä on maitoa ja sit välttely on paljon helpompaa :)

  Me käytetään tosi paljon kaurasta tehtyjä juttuja, kauramaitoa,kaurajogurtteja, kaurasta tehtyä ruokakermaa. Ruokina tomaattipohjaisia kastikkeita, kookosmaitoa nyt käytetää atm harvemmin mutta sillä saa tosi kermasta myös. Maidotonta rasvaa löytyy leivän päälle ja leivontaan kaupasta, vegaanijuustot nyt ei tavalliselle pärjää mutta sitä (tehty kookosrasvasta) annan nuorimmaiselle välillä kun isommat syö juustoa. Kaurajogurttia meillä on maustamattomana (ja sokeroimattomana) pääosin ja sitä vedetään mutta niitä on myös maustettuina. Soijastahan saa ihan mitä vaan ainakin täällä (luulisi että sielläkin) mutta se ei sovi itselle joten sitä ei käytetä meillä. Kuitenkin siitä saa jogurtit,kermat,kermavaahdot,maidot.. Myös mantelista,hasselpähkinästä, kookoksesta ja hirssistä tulee näin äkkiseltään mieleen maidolle vaihtoehtoja ihan perusmarketista. Jäätelöä saa kaura-,riisi- ja soijapohjasina ja tietysti mehujäät ja sorbetit on maidottomia.

  Näissä on pääosin vegaanireseptejä mutta tuskin se nyt este on jos on sekä maidoton että munaton :)eka oma,aika tylsä mutta nähtävästi toisin kuin ajattelin,en vieläkään oikein ehdi päivitellä http://rouvakokkaa.blogspot.fi/ , sit http://www.kahviajakasvisruokaa.fi/ ja täällä myös paljon hyviä maidottomia reseptejä http://chocochili.net/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha joo, sä olet kyllä aikamoinen reseptipankki näiden kanssa!

   Täällä löytyy kauramaitoa, mutta kaurakermaa en oo vielä löytänyt. Ja kauramaito ei oo Oatlyä, vaan jotain muuta, jossa on mukana kaikkia jänniä muita ainesosia. Kuten kaikissa mantelimaidoissa ja kookosmaidoissa on aina sokeria. Ja leivässä kanssa. Huoh!

   Se on kyllä täällä .. kun siis kaipaan suomalaista esim. leivän ainesluetteloa: jauhoa, vettä, hiivaa suolaa. Täällä aineslista on kilometrin mittainen siitä ei ota mitään tolkkua mitä ihmettä siinä oikeasti on! Yleensä aina ainakin sokeria.

   Käyn vilkasemassa noi linkit, kiitos! Ja resepteistä .. vaikeinta on varmaan se 'vanhojen' tuttujen ruokien uusiminen maidottomaksi, kuten makaroonilaatikko tai vaikka perunamuussi. Mutta eiköhän ne(kin) jotenki onnistu :)

   Niinjoo, ja siis maidottomat jugurtitkin täällä on kaikki ihan sokerisia :(

   Delete
 3. En osaa sanoa mitään maidottomuuteen, ainoa reseptikin on banaaniletut (1 banaani, 1-2 munaa). Mahtavaa, että sait palvelua silloin kun sitä tarvitsit. Ihmeesti asiat välillä toimii, vaikka ei kyllä osais odottaa moista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bannarit on kyllä parhaita, niitä on tullu tehtyä usein :)

   Delete
 4. Itse suhtaudun aika skeptisesti noihin hakuammunnalla tehtyihin ruokakokeiluihin.Meillä molemmilla lapsilla pienestä asti atooppinen iho eikä siihen muuta järkevää selitystä ole löytynyt kuin geeniperimä! Esikoisella oli aikoinaan kokeiluruokavalioita vaikka minkälaisia ja ruoka-aineallergioita etsittiin,vältettävien ruokien määrä kasvoi.Iho eli kuitenkin omaa elämäänsä,parani ja paheni vuorotellen.Eskari-ikään mennessä kaikki ruokarajoitukset oli purettu pois.Viime kesänä kuitenkin iho näytti taas pahemmalta kuin pitkään aikaan - ja siis vielä kesällä,jolloin se aiemmin on voinut parhaiten! Aurinko pahensi,uiminen pahensi,taivealueet äityivät ja ensimmäisen kerran ei pärjättykään pelkällä perusvoiteella ja kortisonilla vaan jouduttiin ottamaan voimakkaammat lääkevoiteet käyttöön. Allergialääkärikin oli vähän ihmeissään.Ei ollut oikein innostunut allergiatesteistä,mutta pyynnöstäni suostui kuitenkin.Ei mitään todettuja ruoka-aineallergioita! Syksyllä tilanne parani,mutta talvella huomasimme että uimahallikäynnit saivat ihon ärtymään joka kerta.
  Pienemmällä ei mitään ruokarajoituksia.Iho on kuiva, atooppinen niinkuin isommallakin,mutta pärjätään ainakin toistaiseksi perusrasvauksilla.Allergialääkärimme mukaan uusi suuntaus on ettei mitään vältetä 'varmuuden vuoksi' ,turhia testauksia ei tehdä ja hoidetaan vasta kun on todellinen tarve. Kuulostaa loogiselta mielestäni.Vakavat allergiat pitää tietysti ottaa vakavasti. Siskoni on esim.saanut anafylaktisen reaktion ampiaisten pistosta ja kulkee nykyisin adrenaliinikynä mukanaan.
  Ainoa mitä meillä vältetään on keinokuidut,tiukat,hiostavat vaatteet.Suositaan ekopuuvillaa,vältetään tummansinistä väriä suoraan iholle ( sille reagoi ainakin vanhempi lapsista jos vaate on uusi) ja käytetään hajustamattomia pesuaineita. Mutta yksilöllisiä juttujahan nämä ovat ja aikamoista salapoliisityötä välillä vaatii miettiä mille ihmeelle iho taas reagoi.


  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, sulla on oikein hyvä pointti. Mullakaan ei ole odotukset tän suhteen kauhean korkealla, musta tuntuu että yhyy, mikään ei koskaan toimi mulla (tai pienemmällä)...

   Näin viikko maidottomuutta ja ihossa ei ole mitään muutosta, paitsi ehkä vähän huonompaan päin (tuskin kuitenkaan maidottomuudesta johtuen).

   Mutta eipä tästä maidottomuudesta nyt ole haittakaan, vedän nyt sitkeesti tän kaks viikkoa kuitenkin läpi :-) Tää on kuitenkin aika iisi ja harmiton kokeilu ja olishan se ollut mahtavaa jos oliskin sattunut natsaamaan.

   Kortisonia siis meilläkin. Ja kun sekään ei tunnu KUNNOLLA hoitavan hommaa ja tuntuu että heti lopettamisen jälkeen iho-oireet kuitenkin taas palaa. Olishan se kivaa, jos ruokavaliolla saisi tämmösen jotenkin hallintaan.

   Ja niin, mä olen ollut kanssa ihan pienestä asti iho-oireinen ja oon edelleenkin. Pienempiparka, sai kaikki huonot ihogeenit..

   Delete
 5. http://rouvakokkaa.blogspot.fi/2015/10/vegaaninen-makaronilaatikko.html kaurakerman voi korvata hyvin vaikka kasvisliemikuutio+muna tai kauramaito+muna -yhdistelmällä.

  Lihaversio vois olla vaikka tällänen https://www.yhteishyva.fi/reseptit/allergisen-makaronilaatikko/043683

  Jos haluat kokeilla kasvimaitoja ilman sokeria ja teiltä löytyy joku tehosekoitin niin tulee nopeesti myös itsetehtyinä,tosin suosittelen pientä makeutusta kuitenkin vaikka taatelista http://www.lily.fi/blogit/kiitos-hyvaa/muu-maito

  En ite jaksa kovin usein tehdä kun valmiinakin saa mutta jos vaikka haluan tehdä ruoan maitoon niin sitten saatan surauttaa kauramaidon koska se maksaa tyyliin 1/10 kaupan valmismaidosta :D

  Perunamuusin teen veteen ja vedellä+mausteilla saa korvattua maidot monesti resepteissä,pitää vaan muistaa lisätä vaikka oliiviöljyä tuomaan rasvaisuutta ettei maistu litkulta.

  Lettu/pullataikina onnistuu myös mainiosti vedellä, jälkimmäiseen ei esim leipomoissa käytetä maitoa yleensä hinnan/allergeenien takia. Jos ei janoonsa juo maitoa niin en pelästyisi sokerointia, toki itsekin vältän sitä kun vaan voin mutta jos nyt perunamuusiin haluaa laittaa niin mieluummin itse valitsisin sokeroidunkin kasvimaidon kuin lehmänmaidon vaikkei herkkyyksiä olisikaan..

  Meillä ei atopiaa kellään ole mutta elän siinä käsityksessä että hyvien rasvojen syöntikin voi tehdä helpotusta, omega3set ja laadukkaat rasvat runsaaseen käyttöön :)

  ReplyDelete
 6. ja pakko korjaa tota ensimmäisen kappaleen osiota, ei sentään varmaan maustetulla munalla pelkästään voi korvata vaan vettäkin tarvii laittaa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, tuolta löytyi tosi hyviä!

   Täällä löytyy kauramaitoa, mutta kaurakermaa en oo vielä nähnyt. Sen sijaan täällä on tosi paljon kaikkia manteli/cashew/kookosmaitoja. Mutta kermaa täällä ei (aivan yllättävästi) käytetä oikein samalla tavalla ruoanlaitossa, Suomessa ollaan aivan eri tasolla kaikkien maustettujen ruokakermojen kanssa. Sen sijaan täällä on enemmänkin coffee creamer -hengessä 'kermaa'.

   Kaurakermaa mä käyttäisin kaikkein mieluiten jos vaan löytyy!

   Pähkinöitä ja omega3:sta koitetaan vedellä eri muodoissa, sekin oikein hyvä vinkki :) Tää on aikamoista tasapainoilua tää ruokailu...

   Ajattelin tosiaan ottaa seuraavaksi kuitenkin gluteenittoman ruokavalion kokeiluun, tosin se vaatii taas vähän orientoitumista. Maidottoman kanssa tää meni loppujen lopuksi yllättävän helposti, mutta musta tuntuu että gluteeniton voi olla vähän hankalampaa. Varsinkin kun yksi kaveri totesi, että gluteenia löytyy tosi yllättävistä paikoista, kuten esim. ketsupista (??)!

   Mutta me mennään vielä varmaan tää viikko (just in case) maidottomalla, ja noista resepteistä on hyötyä - kiitos! :)

   Delete
 7. Toivottavasti kokeilu on tuottanut tulosta. Minäkin kokeilin meidän pienelle (ja itselleni) maidotonta iho-oireisiin syksyllä. Ei mitään apua. Kahden viikon jälkeen otin maidon takaisin ja jätin gluteiiniviljat pois. Iho parani parissa päivässä. Kokeilin vehnää uudelleen ja iho järkyttvävään kuntoon. Ilmeisesti lasten atopian taustalla on usein ruokayliherkkyys, aikuisten ei niinkään. Esikoisen ihottuma tuli aikoinaan kananmunasta. Tsemppiä teille!

  Tiina

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti tsempeistä! Mä luulen, että otan gluteenittoman seuraavaksi kokeiluun, koska tää maidoton ei ole tuottanut tulosta. Katsotaan mitä se gluteeniton tekee, jos mitään. Vaatii kyllä taas aikamoisen orientoitumisen :D

   Delete