Thursday, February 12, 2015

2v-7kk-12pv & 3kk-16pv

Ikinä ei pitäisi kirjottaa blogia vihasena, mutta nyt pettää itsehillintä. Ensin oli tämä (vauva, joka ei ollut ehtinyt saada rokotusta hinkuyskään sai tartunnan ja kuoli) ja sitten tämä (äiti saanut soiton, että 2-viikkoinen vauva ollut samassa lääkärin odotushuoneessa tuhkarokkotartunnan saaneen kanssa (tauti, joka voitaisiin käytännössä estää rokotteella). Odottelee nyt tuleeko oireita tautiin, jonka potentiaalinen lopputulema on vauvansa kuolema. En ole tarkistanut tämän todenperää, mutta sillä ei ole edes väliä. Tämä voisi olla vaikka minä, kävinpä tässä juuri pienemmän kanssa lekurissa.).

Mä ajattelin jo, että oon rokoteväittelyni käyny, en jaksa enää. Mutta sitten mulle syntyi vauva. Vauva, joka ei ole ehtinyt saada vielä kaikkia rokotteita. Vauva, joka on laumansa armoilla. Sen armoilla, että äiti pesee ja desinfioi kätensä (kyllä niin tekee) ja että lauma on suojannut itsensä eikä levittele tauteja esim. ilmateitse. Kun aivan yllättäen vauvan kanssa joutuukin kohtaamaan muitakin ihmisiä kuin perheenjäseniä (jotka nekin kohtaa muita ihmisiä).

Mutta lauma ei olekaan niin luotettava - enää. Vuosikymmeniä rokotteilla rakennettiin muuria ja muurista tuli lopulta niin hyvä, että uudessa sukupolvessa alkaa olla ihmisiä, jotka eivät oikein usko mitään uhkaa ikinä olleen. Ja alkavat tökkiä muuriin reikiä. Puolustus alkaa rapistua. Ja puhun nyt siis Suomen rokoteohjelmassa (täällä Briteissä on about sama) olevista rokotteista.

First things first: kyllä, rokotteista on mahdollista tulla haittoja. Monille tulee esim. pientä kuumeilua tai muita ohimeneviä oireita seuraavina päivinä. ÄÄRIMMÄISEN harvalle tulee jotain vakavampaa - ja siinäkin lienee hyvä miettiä tuliko haitta rokotuksesta vai rokotteen mukana tulleesta viruksesta (kuten esimerkiksi narkolepsia sikainfluenssarokotteesta. Ei, kyse ei ollut adjuvantista vaan proteiinista itse viruksessa.). 

Jälkimmäisessä tapauksessa haitat olisivat toisinaan saattaneet olla vielä paljon pahemmat virusta sairastaessa. Ja kyllä, joskus rokotteistakin tulee vakavia haittoja. Again, ne ovat äärimmäisen harvinaisia - suurempi todennäköisyys on sairastua rokotettavaan tautiin, saada siitä pahat jälkioireet ja tartuttaa muutama viaton siinä matkalla.

Mitä sä valitat, sun lapsethan on rokotettu, siis suojassa? Nokun ei. Virus mutatoituu (muuntautuu) vähän joka kerta hypätessään ihmisestä toiseen. Riittävästi hypittyään se ei enää ole moksiskaan mistään rokotteista, nyt on jo ihan eri tyyppi vastassa. Venäjältä tulevalle tuberkuloosille on jo käynyt niin. Suoja on hyvä niin pitkään, kun virus ei juuri pääse muutautumaan. 

No mutta, se on kuitenkin mun henkilökohtainen valinta. Nokun se ei ole! Jokainen rokottamatta jäänyt lapsi on uhka jollekin toiselle lapselle, joka ei ole vielä a) saanut rokotusta; b) ehkä VOITU rokottaa, jonkun immunologisen sairauden takia. Miltä tuntuisi kuulla, että lapseltasi saatu tuhkarokkotartunta tarttui vauvaan tai syöpää vastaan taistelevaan alakoululaiseen ja aiheutti niiden menehtymisen?

Jokainen rokottamatta jäänyt lapsi on reikä suojamuurissa, joka estää virusten leviämisen, mutatoitumisen ja tarttumisen. Kun reikiä on riittävästi, ei rokotteetkaan enää suojaa.

Jos voitaisiinkin kaikki rokotteita vastustavat pistää vaikka omalle saarelleen, jossa saisivat keskenään sairastella niitä tauteja. Jos jokainen rokotetta pelkäävä joutuisi kasvokkain sen oikean taudin kanssa. Kävisi vaikka jossain kehitysmaassa, jossa vanhemmat olisivat valmiina antamaan raajansa sen edestä, että saisivat suojan lapselleen. 

No mutta kun siitä saa autismin. Ei saa.

Se on salaliitto, Big Pharma haluaa tehdä sillä rahaa. En edes mene tähän. Ei ole. Ihan totta, rokotteista tulevat tuotot ovat osa bisnestä, jolla tehdään lisää rokotteita, ei ne hyvää hyvyyttään sitä tee. Ja rahan mukana tulee aina valitettavasti ahneutta, mutta se ei poista rokotteiden tehoa. Ja muutama pointti: esim. Jenkeissä suurin rokotteiden rahottaja on sairausvakuutusyhtiöt - jotka siis saavat rahaa siitä, että ihmiset on terveitä, ei sairaita. Rokotehaitat tulee KALLIIKSI.

Rokotteita myös niputetaan samaan piikkiin tehokkuuden nimissä, ettei jokaiselle suojalle tarttisi olla omaa piikkiä - vaikka sehän toisi taas paljon enemmän rahaa bisnekseen. 

Ja vielä, mulle on oikeastaan ihan sama vaikka ne tahkoisi miten rahaa - ne pelastaa henkiä. Olisin valmis maksamaan aika paljon siitä, että lapseni on suojassa esim. jäykkäkouristukselta. Tai poliolta. Tai tuhkarokolta. Jne.

(Oho. Menin vähän kuitenkin.)

No anyway. Mä en usko rokotteisiin tai laumaimmuniiteettiin. Herrantähen se ei ole uskon asia. Faktat on faktoja, ei mielipiteitä. Ei maapallon pyöreys ole uskon asia. Ei Afrikan olemassaolo ole uskon asia. Ainoa syy, jonka keksin miksi joku ei usko rokotteisiin on tiedon puute tai huono lähdekritiikki. Ottakaa asioista selvää, olkaa lähdekriittisiä. Jenny McCarthy tai Suzanne Humphries ei ole varteenotettava lähde näissä asioissa.

**

Isompi kävi tänään kokeilemassa fudista. Istuin siellä ja katselin niitä muita lapsia. Vetäjä oli juuri päivitellyt miten uskomatonta duunia teen: mulla on kolmikuinen vauva (joka muuten otti juuri ekat ryömimisetenemisensä) ja oon viemässä isompaa harrastamaan. 

Niskaan tuli kylmä hiki. Kuinkahan moni lapsista on rokotettu. Entä jos jollain on tuhkarokkotartunta - tai joku muu vähintään yhtä vaarallinen. Mitä ihmettä teen siellä kolmikuisen vauvani kanssa?! Mitä ihmettä teen kotini ulkopuolella kolmikuisen kanssa, kun laumaan ei voi luottaa! 

Okei, lievä ylireagointi-ahdistus-tila, mutta kuitenkin. Jos voiskin pysyä vain neljän seinän sisällä, kunnes suurin osa rokotuksista on annettu ja pienempi vähän isompi.

Rokottakaa nyt ne lapsenne, hyvät ihmiset! Nimim. epätoivoinen Lontoosta.

Ps. Mä en halua kuulla yhtään whinetystä nyt siitä, että kauheeta syyllistämistä, kyllä niin mieleni pahoitin. Mä haluan että kaikki tekee parhaansa sen eteen, että lapsikuolleisuus pysyy näissä alhaisissa luvuissa ja nämä taudit poissa. Että nämä saavutetut edut eivät katoa, koska homeopatia kyllä parantaa. Että yksikään ei menetä lastaan (tai vaikkapa isovanhempaansa) jonkun toisen rokottamattomuuden takia.

17 comments:

 1. No kyllä. Erittäin hyvin sanottu.

  ReplyDelete
 2. Mä kirjotin ihan just ihan samasta aiheesta! http://uusioperheenkuviot.blogspot.fi/2015/02/kyseenalaista-terveysbingoa.html

  Ja aika samoin argumentein :D mua turhauttaa että tämmöisistä ihan oikeasti joutuu edes keskustelemaan mutta kai se on vaan pakko. Tämä on musta sellainen homma mistä joutaakin pahoittamaan vähän mieliä. Jos ihan oikeasti on niin sivistymätön että jättää lapsensa rokottamatta niin mielen pahoittaminen toivon mukaan herättelisi.

  ReplyDelete
 3. Aamen!

  Se lohjalainen Steiner-koulu, jonka oppilaista vaan 50% oli rokotettu... Huh!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo-o! Harmillisesti on koskaan nähnyt mitään follow-uppia oliko siellä jotain tartuntoja, alkoiko vanhemmat rokottaa, mitä vaikutuksia sillä oli.

   Mutta toikin, että lähtee sitten rokottamattoman lapsensa kanssa ulkomaille .. voi morro!

   Delete
 4. Aah vastausta kirjottelin pitkän tovin mutta olkoot. Rokotuskeskustelut on käyty jo vaikka uusi (rokotettu) vauva onkin, jätän pelikentän muille ihan suosiolla :)

  Sen verran kuitenkin että koita olla liikaa ahdistumatta :/ paniikkihäiriön siitä saa hyvin nopeasti jos jää miettimään liikaa mitä kaikkia tauteja muilta voi saada vauvalle (tai isommalle), oli tauteja joita vastaan on rokotteita tai ei, ja mikä se pahin seuraus niistä voi olla. Tarttuvat sairaudet on nimittäin loputon suo. Kaverilta meinas lähtee tukka kun uutisoitiin ekasta mahdollisesta Ebola-tapauksesta Euroopassa.

  Terv. Äiti joka ei desinfioi käsiään,eikä pese niitä yhtään enempää kuin ennen vauvaakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuka sanoo, että 'ei voi elää elämä peläten kaikkea'? Watch me do it! ;)

   Koitan olla liikaa ahdistumatta. On hanurista miten vähän sitä onkaan vaikutusmahdollisuuksia omaan / lasten elämään ja miten paljon joutuu jättämään vaan hyvän onnen varaan. Nngghh,

   Delete
 5. Hyvin sanottu! Ei mitään lisättävää. Pitäiskö sun useammin postata vihaisena? :D

  ReplyDelete
 6. Juuri näin, olen täysin samaa mieltä! Joissain asioissa tämä aika on aivan liian individualistinen, kun ei osata ajatella omaa perhettä (tai nenää) pidemmälle... Ja voi että, kuinka ärsyttää jotkin terveydenhuoltoalalla työskentelevät ihmiset, jotka "ammattilaisina" levittävät omia, rokotevastaisia mielipiteitään! Vastuutonta touhua sellainen...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, todellakin! Näissä asioissa on pakko nähdä kokonaisukuva. Ja erityisen kummalista on rokotevastaiset terkat - tosin eipä nekään välttämättä ole nähny niitä tauteja oikeasti ja on vaan vetäny jotkut omat johtopäätöksensä.

   Delete
 7. Hyvin kirjoitettu ja täyttä asiaa. Mutta tuohon vauvaan vielä: mun tietojen mukaan vauvaa suojaa äidin vasta-aineet 6 kk asti myös tuhkarokon osalta, oonko ihan väärässä? Näin ainakin monet lähteet mulle kertoi, kun tehtiin reissu lapsen ollessa 5 kk, eikä mpr rokotteita vielä saanut antaa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä yritin googlettaa, mutta en oikein löytänyt selvää hyvää vastausta. Sanotaan, että vauvalla on äidin immuniteetti maidon kautta, mutta ilmeisesti siitä ei oo ihan riittävästi tutkimusdataa ja ehkä siihen ei ihan 100% kannata luottaa. Vaikka paljolta se toki suojaa!

   Meillä esikoinen sai mpr:n 6kk iässä reissun takia, se puol vuotta taitaa ollakin just se alaikäraja. Nyt juuri on vähän sellanen olo, että tekisi mieli tolle pienemmällekin ottaa se mpr varhennettuna..

   Delete
 8. Kirjoitat niin asiaa.

  Sairastin itse juuri pneumokokin aiheuttaman keuhkokuumeen, joka vei sairaalaan. Suurin huoli alkuun oli kuitenkin, sairastuuko reilun vuoden ikäinen lapsi ja kuinka pahasti (keskonen). Mutta tosiaan, pikkulapsethan saa pneumokokkirokotteen. Kiitos neuvola ja yleinen rokotusohjelma.

  Ja tässä oli kuitenkin kyse "vain" keuhkokuumeesta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kamala! Onneksi oot ilmeisesti tervehtynyt. Ja onneksi pikkuinen selvisi ilman tartuntaa. Onneksi rokotteet!

   Delete
 9. Allekirjoitan ihan kaiken sanomasi. Mulla on lähipiirissä kuitenkin rokotusten vastustaja, ja olen todennut, että aiheesta on ihan turha ees keskustella, kun se keskustelu menee sellaiseksi, että järkiargumentteja vastaan on "Kun tietää, niin sen vaan tietää. Ne on pahasta." Masentava oli myös Hesarin taannoinen artikkeli, jossa mikään lähestymistapa ei saanut vastustajia muuttamaan mieltään, osa valistuksesta jopa sai tyypit entistä enemmän vastustamaan rokotuksia: http://www.hs.fi/terveys/a1394176490056

  Jotenkin tuntuu, että asiantuntijuus on muutenkin mennyt pois muodista, valitettavasti. :(

  ReplyDelete