Sunday, May 3, 2015

2v-10kk-3pv & 6kk-7pv

Ollut tosi hajanaisia juttuja. 

Isompi heräsi tänä aamuna viideltä koska paha uni. Meinasi nukahtaa uudelleen, mutta hätkähti hereille koska emmuista (toim. huom. veikkaan sellasta klassista portailta tipahtamis -nytkähdystä unen rajamailla). Ei nukkunut sen jälkeen. Sen sijaan herätti myös pienemmän. Ja tiukasti silmiään kiinni pitävän miehenkin. Kukaan ei nukkunut sen jälkeen. No okei, minä vähän, kunhan sain pienemmän kaheksan aikaan uudestaan unille.

Luonnollisesti lyhyiden yöunien jälkeen isompi nukahti bussiin matkalla kanaalivene-festivaleille (mutta hurraa hei, päästiin ulos talosta! Koko perhe!). Eikä meillä ollut rattaita mukana. Urheasti mies sitä kantoi käsivarsillaan, kun kävelytin meitä ensin pari-kolmesataa metriä väärään suuntaan ja sitten takasin.

Ja tietenkin seurauksena tästä kaikesta illalla ei meinannut tulla isommalle uni ollenkaan. Ensin hikka. Sitten nälkä (tää alkaa olla jo vähän vanha vitsi). Sitten jotain mutinaa hauesta. 

Joo, isompi ja nälkä. Jotenkin nälän ilmasemisesta on muodostunut vastaus kaikkeen. Jos ei illalla väsytä, niin nälkä (ei, tässä vaiheessa ei ruokaa enää tarjoilla). Jos yöllä herää eikä tule uni, niin nälkä (yleensä tässäkään vaiheessa ei ruokaa tarjoilla). Jos on tylsää, niin nälkä. Jos haluaa huomiota, niin nälkä. Jos haluaa vanhemmat aamulla ylös sängystä, nälkä.

It's tricky, koska toisinaan ihan oikeasti sillä ON nälkä, mutta totuus paljastuu yleensä vasta jälkikäteen. Ruokaa tarjotaan vain ruoka-aikoina (mikä selitetään kyllä joka kerta), mutta toisinaan on ollut jotain kasvupyrähdyksiä tai mitä lie, jotka on saanu masun murisemaan yölläkin, vaikka päivällä olisi syönyt ihan hyvin.

Tällasena kekseliäänä ja ratkaisuhakuisena mutsina mulla on tähänkin vastaus: jos oikein oikein sitkeästi valittaa nälkää (aamu)yöllä, niin sille lopulta tarjotaan jotain, mihin se ei muuten koskisi. Tänä aamuna se oli luumu. Huitasi naamaansa kas noin ja uskoin: sillä on oikeasti nälkä.

Pienempi otti ja nousi nyt sitten ihan oikeasti ihan kunnolla tukea vasten seisoskelemaan. Ja sen verran varman tuntuisesti, että ihan reteesti yhdellä kädellä nojailee. Päätti myöskin tossa kerran päikkäreiltä herättyään siirtyä kokonaan konttaamaan. Nuku se ei vieläkään - ainakaan päivisin.

Ihmettelin tätä miehellekin. Meidän lapsilla on kaksi tilaa: 1) hereillä ja ready to party; 2) unessa. Pienempi ei oikein päivisin meinaisi nukkua yhtä sykliä pidempiä päikkäreitä (ja alkuillastakin välillä vaikeeta). Kun yhden syklin jälkeen teen kaikkeni unien jatkumiseksi, se menee sellaseen koiranuni-tilaan, jossa se vaikuttaa olevan ihan syvässä unessa mun sylissä. Kuitenkin kun ajattelinkin laskemista sänkyyn, se hätkähtää hereille, räväyttää silmät auki, hymyilee leveästi ja on valmis konttaamaan uuteen seikkailuun. Otan takasin syliin ja samantien täydessä unessa (or so it seems).

Isompi oli ihan samanlainen, mutta ilokseni voin kertoa näin kolmevuotispäivän lähestyessä, että sillä nykyään jo löytyy sellasia unisia hetkiä, joissa se makaa hiljaa sängyssä, on väsynyt ja nukahtaa pian.

Hymyilyttää vinosti seurailla pienemmän kasvuvaiheita. Sitä luulee muistavansa isomman vauvavuoden ihan hyvin, mutta yllättäen tulee paljonkin juttuja, jotka olin jo ehtinyt unohtaa. Tällä hetkellä päällimäisenä on ruoka -kung fu. 

Pienempi on oikein innokas syömään, mutta lusikan lähestyessä sen kädet alkaa huitoa kuin Jackie Chanillä ja lusikan on ohitettava todella tehokas defenssijärjestelmä päästäkseen määränpäähänsä. Luultavasti kädet haluaisi auttaa, mutta tälleen univajeisena musta tuntuu välillä kuin yrittäisin viedä kruunujalokiviä liikkuvan laserkentän läpi. 

Mutta joo. Täällä on huomenna bank holiday, jolla ei ole mitään tekemistä pankkien kanssa. Vappuna mulla ei ollut hattua päässä tai simaa lasissa, mutta Suomea oli ikävä (ja pupua, joka kuoli vuosi sitten vappuna). Lohduttauduin sillä, että ei me Suomessakaan oltaisi mitään suurenmoista lasten kanssa tehty. Täällä ostettiin nyt sitten pullo skumppaa, jota ei kuitenkaan edes avattu. Oh well.

Kanaalivenemessut


Siinä se seisoskeli.

5 comments:

 1. Aamuheräilyt ovat vaivanneet meitäkin, isoveli alkoi heräilemään n. kuukausi sitten joka aamu klo 4-5 aikoihin.. Epäilen, että meillä kyllä johtuu kellojen siirrosta ja valon lisääntymisestä, kurjaa silti :( Meillä muuten myös sama homma, veli herättää herkästi myös pikkusiskonsa ja sittenhän ei tasan kukaan nuku enää!

  Syötättekö te muuten kuopukselle vain soseita vaiko myös sormiruokaa? Meillä on ollut toimiva ratkaisu syöttää pienemmälle heti alusta asti vain sormiruokaa. Väsynyt äiti pääsee helpommalla ja lapsi on tyytyväinen kun saa syödä itse. Aamu- ja iltapuuro kyllä lusikoidaan, mutta se muistuttaa juurikin tuota teilläkin ilmenevää kung fu-harjoitusta..

  Tsemppiä väsymykseen ja hyvää kevättä (siellä jo kesä? :D)

  unae

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä pienempi syö sekä että, soseita ja sormiruokaa. Ja vetelee sormiruokaa vieläpä tosi taitavasti, pärjäisi varmaan ihan vain pelkästään sillä!

   Mutta meillä taas toisinpäin, väsynyt äiti pääsee helpommalla, kun syöttää lapselle soseita. Siis KERRO MULLE, miten sen teet - musta tuntuu aivan sairaan rasittavalta valmistaa jokaiselle aterialle erikseen tarjoiltavat, kun on niiiiiin paljon helpompaa tehdä satsi soseita pakkaseen ja napata sieltä vaan viis minuuttia ennen ateriaa jotain ja lämmittää. Musta tuntuu, että me ollaan tosi usein menossa silleen, että kotiintullessa ruokaa pitäisi saada än-yy-tee-NYT.

   Usein mulla on valmiiksikeitettyä pastaa jääkaapissa ja sen sellasta nopeeta tarjoiltavaa, mutta siis kerro kerro teidän rutiineista, miten saat lapselle aina nopeasti jotain järkevää sormiruokailtavaa?

   Delete
  2. Meillä kyllä ihan sama probleema, ruoka pitää saada nenän eteen mieluiten alle 20min. puistosta tulon jälkeen.. Myönnän kyllä höyrytelleeni jokusen kerran kasviksia sormi pöytää naputtaen samalla kun lapsi kitisee vieressä kärsimättömänä..

   Nykyään teen aika paljon pakkaseen pieniä, annoskokoisia ruokia: "kebakkoja" turvotetuista kaurahiutaleista, munasta ja jauhelihasta, ja esim. makaronilaatikkoa veteen. Keitettyä ja nyhdettyä kanaakin olen laittanut pienen pienissä rasioissa pakkaseen odottamaan. Käytän usein ruokaa laittaessa semmosia silikonisia muffinsivuokia, niihin saa kätevästi tehtyä esim. makaronilaatikon valmiina annoksina. Näihin laatikkoruokiinhan voi laittaa mukaan myös vihannesraastetta, jolloin siitä tulee ruokaisampi. Kebakoidenkin sekaan voi kuulemma laittaa vaikka bataattia.

   Vihanneksia pakastan harvemmin, mutta esim. uunissa paahdetut bataatti- ja porkkanatikut kestää melko hyvin pakastamista. Nykyään höyrytän kasvikset aina hetki ennen ruokailua mikrossa sellaisella silikonisella (Lékuén) höyrykääreellä (http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/keittiovalineet-ja-laitteet/hoyrykaare-lekue-testissa/0218010-31017). Kääreessä tulee parsa- ja kukkakaalin palat ja porkkanatikut 5-6min. eikä tartte odotella veden kiehumusta. On mullistanut meidän arjen! Tänään olin vielä oikea supermartta ja paloittelin vihannekset jo aamulla sinne kääreeseen odottamaan, lounasaikaan tuikkasin vaan mikroon pienen vesitilkan kera. Hrrr...ping!

   unae

   Delete
  3. MUTTA haluaisin vielä lisätä, ettei sormiruokailu kylläkään vaadi mitään erikoisvälineistöä keittiöön. Aika paljon nopeuttaa sekin, että vihannekset esivalmistelee kattilaan odottamaan vaikka aamulla, ja tekee nopean höyrytyksen vähän ennen ruokailua. Ei loppujen lopuksi vie paljon aikaa. Tai voi tosiaan oikaista ja tehdä kokonaisen aterian valmiiksi pakkaseen, esim joku laatikko tai lihapulla. Aamen :D

   unae

   Delete
  4. Hei tosi hyviä ideoita!

   Meillä toi keisarinna-kakkonen tuntuu sormiruokailevan tosi taitavasti ja innokkaasti (ainakin isompaan verrattuna), että sinällään voisin hyvinkin harkita pelkkään sormiruokailuun siirtymistä. Kunhan sen saa kokkailun kannalta riittävän sujuvaksi.

   Tästä intoutuneena tilasin pari sormiruokailu-reseptikirjaa tuomaan inspiraatiota.

   Hyvä muuten, että heitit vielä perään ton disclaimerin, ettei kukaan nyt ala nillittää, että KYLLÄ SITÄ VOI SORMIRUOKAILLA IHAN TAVALLISILLA KEITTIÖVÄLINEILLÄ!!!11 ;)

   Delete