Saturday, September 15, 2012

kuukausi 2, päivä 15

Päivitys sairastuvasta: mulla flunssa edennyt normaaliin tahtiin, eli tässä vaiheessa nenä ihan tukossa ja yskin kiinteähköjä limanpalasia kipeästä kurkustani. Lapsella alkoi hengitys rohista viime yönä (siis rohista as in nenä tukkoinen). Nostettiin meidän sängynpäätyä, mutta ei tainnut olla riittävästi että kohotus yltäisi rinnan korkeudella nukkuvaan lapseen asti.

Kokeiltiin suihkuttaa lapsen nenään vauvoille tarkotettua suolaliuosnenäsuihketta. Siinä missä osa siitä varmasti osui sieraimeen, leveä suihku (huolimatta hyvin huolellisesta yrityksestä) levisi lähinnä naamalle. Lapsi parkaisi, mutta rauhottui sekunneissa, kun pääsi olalle. Hetken kuluttua hymyili isän sylissä. Nenän tukkoisuus väheni hiukan, emme yrittäneet toistaa toimenpidettä toiseen sieraimeen.

Itsehän otin tukkoisuuteen perinteisesti Nasolinia. Vastuuntuntoisena luin kuitenkin ohjeet etukäteen. Siellä sanottiin, ettei sovi käyttää raskausaikana ja 'imetyksen yhteydessä käytettävä varoen'. Kuitenkaan ei spesifioitu, notta varoen mitä. Suihkautin siis varovasti Nasolinia puolisuihkausta molempiin sieraimiin ja varoin nyt ainakin ettei sitä osu lapseen tai omiin silmiini. Toivottavasti olin riittävän varovainen.

Annoin pukluliinalle uuden käytön nenäliinanani. Se on juuri sopivan kokoinen tähän hetkeen flunssaa.

Päässäni on valmiina kauppalista miehelle: sipulia, joka voidaan ripustaa pinnasängyn reunalle, suppoja ja yleinen kysymys apteekkarille: mitä kaikkea vauvan flunssaan voidaan tarvita? Pannukakkuaineksia ja karkkia.

8 comments:

 1. Mä tunnustan nyt ihan omalla naamalla ja (etu)nimellä, että käytin jotain nenäsuihketta pari kertaa raskaana ollessanikin. Vetoan paikallislääkkeiden yleiseen paremmuuteen nieltäviin troppeihin nähden. Nuha on sietämätöntä.

  Pikaista ja helppoa paranemista sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, siis ei luulisi noista olevan ongelmia - tai siis ongelmahan on vaan se, ettei noita ole tutkittu, joten parempi vaan sanoa, että ei saa käyttää.

   Nuha ON sietämätöntä ja yleensä oon flunssat selvinnyt särkylääkkeiden ja Nasolinin ansiosta. Nyt jotenkin yllättäen nenä koki yllätysaukenemisen ja tosiaan pärjäsin vain yhdellä annoksella :) (elän vahvasti siinä uskossa, että jos kerran viime yö selvittiin ilman, niin tokihan tämäkin yö...)

   Delete
 2. Voi kurjuus. Nuhaiset vauvat ovat surkeita. Noin pienellä saattaa tippamallinen suolaliuos toimia paremmin kuin suihke. Meidän piti vaihtaa tuossa suihkeeseen, kun melkein vuoden ikäinen pani jo niin kovasti hanttiin, etten osunut nenään millään tippojen kanssa. Oletteko Nenä-Fridaa kokeilleet? Sillä saa imettyä räkää aika tehokkaasti. Ei ikinä uskoisi millaisia määriä räkää niin pieneen nenään mahtuu. Operaatio on kyllä aikamoista vauvankidutusta, mutta sen jälkeen henki taas kulkee paremmin.

  Aikuisille taas suosittelisin sarvikuonokannua. Mielestäni se toimii paremmin kuin nenäsuihkeet ellei sitten limakalvot ole aivan turvoksissa, jolloin vesi ei pääse läpi. Tuskinpa siitä Nasolinistakaan kuitenkaan kovin suurta vaaraa on ainakaan ajoittain käytettynä.

  Paranemisia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, unohdin tosiaan pyytää miestä ostamaan noita tippamallisia suolaliusjuttuja .. mutta onneks ei oo nyt ollut niin paljoa sitten tarvettakaan. NenäFrida hommattiin, mutta sitäkään ei olle vielä jouduttu onneksi kokeilemaan. Laps on ollut siis vain vähän räkänen ja vain välillä.

   Mulla on myös nenäkannu ja yleensä aina flunssan alussa käytän sitä usein ja tehokkaasti, mutta siitä huolimatta ollaan pian siinä pisteessä, että vesi ei kulje läpi ja annan jo olla.

   Onneks ollaan menossa kohti paranemista ja pahin on nyt varmaan selätetty :) Toivottavasti siellä pysytään terveenä!

   Delete
 3. Replies
  1. No nyt on ostettu, mutta ei vielä tullut tarvetta kokeilla. Heli tossa aikasemmassa kommentissa mainitsin sen käytön olevan vauvankidutusta - onko sulla samanlaista kokemusta?-)

   Delete
 4. Ja vaikka (aikuisen) nenä olisikin ihan tukossa, niin aluksi kannattaa avata nenä esim. nasolinilla ja sitten kun hengitys taas kulkee niin sitten putsata ontelot sarvikuonokannua. Mulla ainakin lyhentää nuhan kestoa huomattavasti.
  Vinkki: suolalla on väliä eli jättäisin halvimmat hyllylle :)

  Tsemppejä sairastupaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, toi on aika hyvä kikka kyllä! En oo tajunnut kokeilla tossa järjestyksessä.. Yleensä tosiaan käytän nenäkannua kunnes limakalvot on niin tukossa ettei enää auta ja sit luovutan.

   Ja noista suolista - aikasemmin jotenkin se perus Jozo oli ihan ok, mutta nykyään tuntuu tosi ikävältä. Meillä on kaapissa jotain pinkkiä sormisuolaa, enkä mä kokeilen sitä seuraavaks :)

   Kiitoksia vinkistä!

   Delete