Wednesday, November 6, 2013

1 vuotta, 4 kuukautta, 6 päivää

Lapsen sanavarasto senkun kasvaa, melkein päivittäin tulee näitä mmmmmitä sä just sanoit?! -hetkiä. 

Pari päivää sitten laps vähän ähisi ja epäluuloisena kysyin 'mitä laps tekee..?' johon laps vastasi iloisesti 'kakan.' Katsottiin miehen kanssa toisiamme kas näin: o_O ja sitten mies kurkkasi lapsen vaippaan. Tru dat. Siellä oli kakka. Huomioitavaa tässä on se, että tähän asti kaikkina muina kertoina laps on vastannut tunnollisesti 'tekee!'. Ei me kyllä vieläkään ihan uskota, että se osaa taivuttaa sanoja.

Btw, nykyään laps myös menee, eikä vain tekee. Touhukas tyyppi.

Käytiin tänään suihkussa. Laps vaati päästä rinnalle ja sen siihen sitten otinkin. Kului tovi, kunnes laps lopetti, nousi ylös, katsoi silmiin hymyillen ja totes: Kiitti!

(Imetyksestä: Ei ole edelleenkään kokonaan loppu. Laps ei aktiivisesti halua, mutta tilaisuutta (maitobaari suojatta) ei kyllä päästä ohi. Tavallaan tuntuu hassulta, mutta järjellisesti siitä ei ole mitään haittaa - päinvastoin. Ja voiko sitä nyt toiselta kieltää mielihyvähormoneja? Elän edelleen siinä toivossa, että joskus sen oma kiinnostus lopahtaa kokonaan.)

Nykyään osaa sanoa jo pupu, mutta U taitaa olla aika vaikea vokaali. Aluksi tosin piti pitkään ponnistella, että suun sai oikeeseen muotoon U:ta varten. Ja tän päivän uutuus oli korkea 'niiauuuu', kun kirjassa näkyi kissa. Tää pysäytti ehkä eniten. Ei meillä oo tollasta opeteltu, tän se on oppinut hoidossa. Niin, siellä paikassa, jossa se on ihan itsenäisesti ilman äitiä ja isiä ja oppii asioita muilta! Jossa sillä on sitä sen Omaa Elämää! Apua!

Word count menee jossain kolmenkymmenen päällä. 

Sitten. Kuka osaa kertoa mitä tehdään sille osalle lapsen hiuksia, joka on takaraivolla, ja joka on jatkuvasti kauhea takkusotkupesä? Aina välillä ollaan koitettu (vauva)öljyllä hoitaa, mutta aika mitäänsanomattomin tuloksin. Älkää nyt soittako lastensuojeluun, mutta sipasin siihen vähän hoitoainetta (sitä ihan normaalia, aikuiselle tarkoitettua). Hiukset ovat olleet kauniit, taipuisat ja takuttomat tämän päivän. 

Mutta kertokaa nyt hyvät internetin äidit, että miten tämä kuuluisi hoitaa?

10 comments:

 1. Muistaisin veljentytöillä olleen sellaista selvityssuihketta, jossa on niiskuneidin kuva kyljessä, olisko ollut XZ-merkkistä. En tiedä onko jotain ikärajaa, mutta kuulemma toimi erinomaisesti sellaiseen takkuuntuvaan hienoon hiukseen.

  Meillä on osa sanoista tosi hassuja: pemme (=pelle), noou (=norsu), pummu (=pöllö), maipe (=maito), peipä (=leipä), haau (=haarukka), pamppu (=lamppu), röh röh (=possu), muu (=lehmä), pää pää (=lammas). Mun ehdoton lempparisana on rintsikat, joka on tinttia. :D Näytän aina aamulla pukiessani rintsikoita ja kysyn mitkä nämä on. :D Pelkään että oppii sanomaan sen oikein ja mitä huvia mulla sitten enää on pukeutuessa.

  Kaikki isommat hedelmät lukuunottamatta banaania (joka on bamaa) ovat omenoita. Kaikki marjat on maaja tai nam. Pitäisi kirjoittaa noita ylös, että sitten myöhemmin muistaa. Nyt ne vaan aina tunnistaa ja tietää mitä kyseisillä sanoilla tarkoitetaan. Välillä joku hauska sana katoaa ja tilalle tulee se oikea sana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei hyvä, täytyykin etsiä selvityssuihketta :) Ja ehkä lapsen tukkakaan ei nyt täysin mene pilalle, vaikka siihen JOSKUS harvoin PIKKASEN sipasee sitä hoitoainetta...

   Mahtavia sanoja! Ja rintsikatkin vielä :D Ja niinhän se on, että harmillisesti ne joskus oppii puhumaan ihan oikeinkin... ;)

   Delete
  2. Tänä aamuna poika sanoi tintsia. Pian sieltä tule jo oikein tuo sana... :( En tiedä onko poika aiemmin sanonut noou norsusta vai muistinko tuon sanan väärin, mutta eilen kuvakirjaa katsellessa sanoi nuuhua norsun kohdalla.

   Delete
  3. Muumi-suihke oli hyvä juttu! Kiitti vinkistä!

   Delete
 2. Ei voi hymyilemättä tällanen ison lapsilauman äippä olla lukiessaan sun juttuja! :) Tuollaistako se meilläkin oli miljoona vuotta sitten! Ehti kiinnittää huomiota sen ekan ipanan jokaiseen liikkeeseen,sanaan,hiustakkuun ja vielä kirjata ne ylöskin.Oi niitä aikoja! Ja silloin kuvitteli olevansa niin väsynyt ja kiireinenkin... Mutta on se elämä ihanaa nytkin näiden kaikkien kanssa. Tämä on minun omaa aikaani - vauva tässä rinnalla samalla tyytyväisenä imee.Aamulla viereen kömpii itsekseen neiti 1v 8kk,joka on nyt niin isoa tyttöä kun siirrettiin pois pinnasängystä (tuli pari kertaa laidan yli joten turvallisempaa näin).Vieressä ei ole nukutettu koskaan yhtään lasta ja satunnaiset yölliset kulkijat palautetaan omiin sänkyihinsä yöaikaan,mutta aamulla tuo toiseksi pienin ja 3vee usein kipittävät tänne kun heräilevät jo kuuden jäljissä ja silloin saavat jäädä kun mieskin jo nousee töihin lähteäkseen.Siinä sitten usein heräilee vauvakin syömään ja ollaan kaikki hetki siskonpedissä.5vee on aamu-unisin ja nukkuu vielä omassa huoneessaan - usein vielä silloinkin kun koululaiset lähtevät.Kirjoituksesi pani ihan miettimään että milloinkahan tuo meidän 1v 8kk on oppinut mitäkin sanomaan :) Kovasti jo selittää ja saa itsensä ymmärretyksi ja isompia matkimalla koko ajan oppii lisää.Nauti tuosta ajasta ainokaisesi kanssa kun ehdit vielä kaiken huomata ja huomioida! Nyt hyviä öitä! Onkin ihan mahtavaa kun tällä hetkellä yksikään lapsista ei ole kipeänä (tai ei ainakaan illalla ollut) ja on toiveissa saada ainakin kolme tuntia yhtenäistä unta seuraavaksi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, on se kyllä totta, että tälleen esikoisen kanssa tulee analysoitua kaikki! :D Miehen vanhemmat huokasi joskus (mies on kuopus, kolmas lapsi), että koittakaa jaksaa ottaa sitten yhtä paljon kuvia tokan ja kolmannenkin kanssa. Just nyt tuntuu siltä, että miten ihmeessä EI jaksaisi - mutta eiköhän se elämä taas oo aika erilaista jos se toka joskus hankitaan :-)

   Sulla onkin aika hervottoman kokonen katras, menin jo ite laskuissa sekasin!

   Toivottavasti yö oli hyvä. Meilläkin tuli taas normisetti: puolen yön jälkeen kerran jaksoin nukuttaa lapsen uudestaan pinnikseen, mutta heräsi vartissa ja mies kantoi sen meidän sänkyyn unille :)

   Delete
  2. Meillä poika siirretään illalla nukahdettuaan omaan sänkyyn, mutta yöllä lähes poikkeuksetta napataan takaisin meidän väliin, kun hän sieltä pinniksestä jotain huutelee. Sen jälkeen saadaan rauhallisesti nukuttua koko perhe, joten mitäpä tuosta:) On se aika suloistakin, kun toinen tekee itselleen nukkumapaikan äidin tai isän kainaloon<3 Tosin ei ole yhteen kertaan jäänyt sekään, että aamulla herää siihen, kun joku potkii naamaa tai vetää hiuksista :D

   Delete
  3. Joo, aikalailla samat fiilikset täällä! Sulosta nukkua lapsen vieressä, mutta välillä unenlaatu kyllä vähän kärsii.. Ja tosiaan usein se tarkottaa kyllä katkottomampia unia, että laps saa olla meidän välissä, vaikka tosiaan se saattaa myös tarkottaa, että koko yö menee yhdessä asennossa. Tai sitten herää siihen, että vatsan päällä on muutaman kilon painoinen, supersuloinen kuula (lapsen pää). Ufh! :D

   Delete
 3. Hoitoaine ja Tangle Teezer, mulla on itellä siis pää täynnä tota hentosta, takkuuntuvaa vauvahiusta ja Tangle Teezer on ainoa harja, jonka kelpuutan. Saa Prismoista ja monista partureista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä itseasiassa onkin Tangle Teezer! Lapsen tukka vielä sen verran lyhyt, että suihkaus xz:n muumia (kerran viikossa) + vauvatukkaharja riittää hyvin :) (TT on mulla omaa tukkaa varten..)

   Takut saa hyvin selvitettyä sormin, eikä niitä onneksi niin kovin monia enää ookaan. Mutta kiitti vinkistä! :)

   Delete