Saturday, January 18, 2014

1 vuotta, 6 kuukautta, 18 päivää

Päivät hujahtelee sinne ja tänne.

Käytiin lapsen kanssa kaupassa, annoin sille ensimmäistä kertaa omat kärryt. Tärkeänä työnsi niitä ja valitsi kärryihin nakkeja (inhoaa niitä), graavia lohta (ei rakasta erityisemmin sitäkään) ja kahvia (..?). Yllättävän pienellä ohjauksella selvittiin ilman itkupotkuraivareita, kummaltakaan.

Siskolta leikattiin keskiviikkona korvahermotuumori. Ei kauhean simppeli leikkaus, mutta nyt uskaltaa mainita, kun leikkaus on takanapäin ja toipuminen näyttää alkaneen aikataulussa (mistä näitä kaikkia tulee?).

Meillä on koti täynnä musikkia, laps vaatii musaa (mutaa) tietokoneelta (ja käy rapsuttelemassa kajareita) ja pistää vielä Soivan Laulukirjan, torven ja pari muuta äänekästä lelua soimaan. Ei ole hiljasia hetkiä kotona. Pöllö on edelleen lapsen majavillityksen uhrina. Myyrällä on nykyään usein pissahätä. Laps osaa löytää mummun (ja maamon ja myyrän), papan (ja pöllön ja pandan), isin, äidin ja apinan kirjaimet palikoista. Tänään alettiin harjotella vaarin kirjainta.

Oon vihdoin saanut lapsen edes vähän osallistumaan lelujen iltasiivoukseen touhottamalla miten lelujen pitää päästä nukkumaan. Ja sitten vuorotellen niitä laitetaan paikoilleen.

Nukutus on nykyään usein rauhallinen, mutta hidas. Muutamia kertoja on tapahtunu yllättävä nukahtaminen alle vartissa, mutta normaalisti nukuttamiseen on varattava noin tunti (laps pinniksessä, vanhempi vieressä sängyllä kannustamassa). Pääasia, että laps löytää unensa kuitenkin itse, eikä ole kauhean harmistunut.

Mä olen hirveän tyytyväinen siihen, miten lapsen ruokailun myötä meidän arkeen on astunu ihan uusia juttuja, kuten speltit, punaset linssit, kvinoa ja ohra. Tulee ainakin sellanen olo, että laps saa monipuolista ruokaa ja siinä sivussa jopa me vanhemmatkin. Tänään ostin mustajuuria ja maa-artisokkaa ja ajattelin tehdä niistä keittoa. Niin, ja lisäksi laps on keskimäärin suhteellisen avoin uusille mauille. Tein tänään mun bravuuripastakastiketta (kanaa, kookosmaitoa, vuohenjuustoa, purjoa, sitruunaa) ja upposi lapseen ihan hyvin. Tietty jos ruoaksi on pastaa, niin siinä sivussa menee melkein mikä vaan kastike. Mutta silti.

Se on kyllä itseasiassa niin hyvää kastiketta, että jaanpa reseptin (vaikkei valitettavasti olekaan kuvatodistetta):

1 pyramidi vuohenjuustoa (esim. tämä)
10 cm purjoa
2dl kookosmaitoa (tänään oli käytössä tämä)
400-500g kanaa (maustamaton tai hunajamarinoitukin käy)
1-2 rkl sitruunatäysmehua (itsepuristettua tai sitten jotain tällasta)
1-2 rkl pinjansiemeniä
suolaa
mustapippuria

Halkaise purjo ja siivuta. Kuullota pannulla öljyssä. Lisää kana. Lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Kypsennä kypsäksi asti. Lisää kookomaito. Lisää vuohenjuusto. Anna juuston kypsentyä tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää sitruunaa noin ruokalusikallinen. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa mustapippuria / sitruunamehua. Lisää lopuksi pinjansiemenet. Tarjoile kuuman pastan kera.
No comments:

Post a Comment