Thursday, November 22, 2012

kuukausi 4, päivä 22

Rokotetutkimus osa 3.

Tällä kertaa ohjelmassa oli vain rota-tehoste (se viimeinen) ja verikoe. Rota meni hyvin, verikoe tavallaan paremmin kuin viimeks - laps oli ehkä hiukkasen vähemmän loukkaantunut ja surkeissaan (verikoe otettiin nyt puudutuslaastarikädestä), mutta huusi kuin syötävä silti. Noin muuten verikoe feilasi täysin: verta ei lapsesta saatu, vaikka se kuinka karjui. Kokeilun jälkeen pidettiin pieni tauko, jonka aikana pohdittiin otetaanko yritys nro 2 toisesta suonesta vai annetaanko olla ja pudotetaan laps tutkimuksesta.

Todettiin, että hoitaja voisi vilkaista käsivartta vielä ja mietitään sitten. No, hoitaja vilkaisi kyynertaivetta puoli minuuttia, jonka aikana laps karjui 29 sekuntia ja todettiin, että ehkä antaa nyt sitten vaan olla tämän tässä.

Eli rokotukset saadaan loppuun asti, mutta laps putoo tutkimuksesta, koska verinäytettä ei saatu. Ja mainittakoon vielä, että vika ei ollut hoitajassa, vaan pienistä verisuonista ei nyt vaan tihkunut.

Pyörähdettiin kaupungilla, käytiin kaupassa, tultiin kotiin ja tehtiin makaroonilaatikkoa (ilman laatikkoa, en jaksanut pistää uuniin asti).

Meillä on kotona oikeastaan keittiösyvennys, joka on melkein osa olkkaria. Siitä huolimatta hämmästytti vauhti, jolla laps siirsi itsensä olkkarin maton kauimmaisesta reunasta koko maton halki, parketille ja siitä keittiöön mun jalkoihin. Hyvä laps! Tähän asti parketilla ollaan joko liikuttu viisarina tai sitten peruuttaen. Edistystä on taas tapahtunut.

Niin, ja mies toi lapselle sählypallon. Mahtava leikkikalu! Siihen mahtuu sormet just mukavasti rei'istä sisään.

Sen sijaan satsumien aika alkaa olla tältä erää ohi. Onneks appelsiinien aika on koittamassa. Tulee kyllä ihan raskausajat mieleen.

Ainiin ja vielä. Laps oli kerännyt 330g painoa sitten viime punnituksen (reilu kolme viikkoa sitten). Nyt olisi vielä viikko aikaa kerätä 70g, että päästäisiin siihen 400g / kk tahtiin. Ens torstaina siis 5kk neuvola (ei oo totta, 5kk? Mihin viimeset pari-kolme kuukautta hävis?) ja vähän veikkailen, että sieltä tulee käsky alottaa kiinteät.

No, way ahead of you Miss Neuvolatypy, täällähän ollaan vedetty bataattisosetta jo reilun viikon verran, melkein joka ilta. Melkein ruokalusikallisen verran (15ml - yksi Ikean jääpala-astian muotti (älyttömän laajan sanavaraston sitä tarviikaan noin yksinkertaisen asian kuvailemiseks. Omalla äidinkielellä. Enkä tiiä menikö ees varsinaisesti oikein)).

Tulin tosin jutelleeksi kaverin kanssa sormiruokailusta ja hän mua valisti, että sormiruokailun idea on se, että kun laps ei ole tottunut vetämään soseita, niin kakomisrefleksi on suun etuosassa. Eli suu osaa tietää minkäkokoset palat voi niellä, jollon ei tukehduta. Mutta että jos suu tottuu soseisiin, tämä relfeksi katoaa ja soseista karkeampaan ruokaan siirtyminen voi olla hankalaa.

Eli. Enkai nyt (reilussa) viikossa oo jo onnistunut tuhoamaan tota suun-etuosan-kakomisrefleksiä? Äh, jälleen kerran, olisipa pitänyt istua alas ja perehtyä aiheeseen nyt kunnolla.

Bataattisoseen syöttämisen motivaatiohan oli mahdollistaa yhden aterian korvaaminen bataatilla joulukuun puolessa välissä, jolloin meillä on bändin kanssa keikka (ettei mun tarttisi pumpata). Noh, korvikehan alkoi yhtäkkiä taas maistua, joten sinällään sosetta ei tarvita tota keikkaa varten, mutta ajattelin, että syökööt sitä nyt, kun kerran näyttää maistuvan ja menevän niin hyvin.

Tosin, jos neuvolasta käskevät alottamaan lisäravinnon (paino ei nouse riittävästi maidolla), niin soseilla kai se on mentävä, koska sormiruokailusta tuskin saa vielä riittävästi ravintoa, että sillä olis painon kannalta merkitystä? Ja jos näin, niin miten se kakomisrefleksi? Vai onko jotain sormiruokaa (ton ikäiselle), josta saisi riittävästi lisäenergiaa? Banaani - vai liian makeeta? Riisi - liian pientä ja vaikeeta? Hmm, bataatti sormiruokana? Tai peruna?

Ehkä mä teen bataattisoseesta meille vaan keittoa ja alan tarjota bataatit tikkuina.

Mjoo, äh. Ehkäpä etsin nyt aiheesta kirjasen ja luen sen. Mitkäs olikaan hyviä kirjoja?

Jee, sählypallo!

4 comments:

 1. Tää on paras: http://www.bookplus.fi/kirjat/murkett%2c_tracey/omin_sormin_suuhun-7264409

  Ja tääkin on hyvä:
  http://www.bookplus.fi/kirjat/l%C3%A4hteenm%C3%A4ki,_ulla-maija/min%C3%A4_sy%C3%B6n_itse-18796171?gclid=CLn3vL-55LMCFa52cAod9iIA9w

  ReplyDelete
 2. Lenni-led weaning -blogissa puhutaan sormiruokailusta. http://lenniledweaning.blogspot.fi

  ReplyDelete
 3. Ehkä mä nyt oon vähän vanha ja vanhanaikainen, mutta mun molemmat tytöt söi soseita muutaman kuukauden ja sen jälkeen ihan ilolla ihan normiruokaa eikä kumpikaan ole tukehtunut koska ei tiedä minkäkokoista palaa voi niellä. Etkä sinäkään, enkä minäkään. Mä totesin aikoinaan viimestään toisen kanssa, että teoriat ja suositukset tulee ja menee, turha stressi tappaa arjesta ilon, ihan maalaisjärki on varsin hyvä väline.

  ReplyDelete
 4. Hei kiitos kirja- ja blogisuosituksista! Sain itseasiassa ystävältä lainaan ton Minä syön itse -kirjan ja se on vaikuttanut ainakin näin alkujaan oikein kiinnostavalta ja informatiiviselta opukselta :)

  SM: no worries, emmä stressaa, ihan vaan pohdiskelen :) kuulemma toisilla soseiden jälkeen karkeampaan ruokaan siirtyminen on ollu hankalaa (ja muistan itekin lukeneeni blogeissa, että jotkut lapset on alkanu protestoida (ei tukehtua) kun on ollu sattumia ruoassa) siksi, että on totuttu niin sileisiin soseisiin. Toisilla ei tietty oo ongelmaa.

  Ja siis oikeastaan pointtina tässä olikin, että haluaisin välttää soserallin suurimmaksi osaksi ja mennä sormiruokailulla, mutta 'pelästyin', että antamalla soseita tälleen heti alkuun tein siitä vähän vaikeempaa.

  Mutta kirjaa lukiessa selvennettiin, että se kakomisrefleksi siis siirtyy iän - ei syömisen - myötä sinne taakse, eli nou hätä (no, ei olis muutenkaan ollu, mut anyway). Sormiruoalla jatketaan, mutta tarpeentullen (jos näyttää ettei noista saa energiaa riittävästi) täydennellään soseilla :)

  ReplyDelete