Tuesday, January 28, 2014

1 vuotta, 6 kuukautta, 28 päivää

Meillä iltapuuhat, erityisesti iltasiivous on ollut aina vähän hankalaa ja lapsen mielestä vastenmielistä. Joskus ihan aluksi se oli mukana siivoomassa (kun alkoi tajuta kehotuksia ja oli yksistään siitä vissiin aika fiiliksissä). Sitten siivoominen alkoi muuttua aika mälsäksi hommaksi, erityisesti (varmaankin) koska sitä seuraa sitten se päivästä irti päästäminen ja unillemeno.

Oon ollut sinnikäs ja koittanut keksiä tapoja, joilla saada laps huijattua mukaan siivoomaan. Tietenkin asia esitetään hälle niin, että 'äiti tulee auttamaan sua siivoomaan'. Aluksi tämä siis toimi, vähän. Sitten alkoi olla vaikeaa saada laps viskaamaan edes yksi lelu in the general direction of lelulaatikko. Jotain piti keksiä.

Ensin keksin, että 'leikitään lelut pois'. Eli kootaan kaikki lelut (palapelit, rinkulatornit jne.) ja sitä mukaa laitetaan ne veks. Ei mennyt läpi. Vaikka kuinka kimeän innostuneella äänellä yritin lasta ohjata ja innostaa ja kiitellä, jos teki jotain oikein.

Sitten aloin ehdottaa, että lelut pitää laittaa nukkumaan. Äiti laittaa yhden, nyt on sun vuoro -tuotti vähän tulosta, mutta laihahkosti. Mutta lelut pistettiin nukkumaan, kirjoja myöten.

Nyt olen alkanut kysellä, että 'osaako laps laittaa kirjan nukkumaan' ja 'näytäpä maamolle miten osaat laittaa lelun nukkumaan' ja KUULKAA SE TOIMII! Aina välillä joku mielenkiintonen juttu vähän harhauttaa, mutta ei haittaa, sitten taas jatketaan. Lisäksi kyselen mihin molla menee nukkumaan, mihin pupu menee nukkumaan ja tässähän on vauvan peitto, miten vauva nyt nukkuu ilman peittoa, viepä peitto vauvalle. Laps innoissaan otaa! (toim. huom. 'osaa') ja toimii. Lelut siivoutuu (vaikkakin toki siinä on vanhempi auttamassa). Jos tulee stoppi, voi kanssa yrittää aina vedota tunteisiin 'yhyy, laita minut nukkumaan, olen niiiiiiiin väsynyt' -sanoi Puppe-kirja.

Lelujen siivous kuitenkin vaatii herkeämättömän keskittymisen alusta loppuun, intensiteetti sata. Pienikin lipsahdus ja laps on kiskonut kaiken ulos lelulaatikosta ja saa alottaa ruudusta -1. Tällä hetkellä ollaan siis suurinpiirtein toimivassa konseptissa, mutta haluaisin kuitenkin vielä jalostaa tätä pidemmälle. Välillä käy mielessä kaverilta nähty esimerkki, lapsensa tais olla sillon just parivuotias: kumpi laittaa nopeammin lelut laatikkoon? Luulen, että ei vielä välttämättä toimisi ton meidän lapsen kaa.

Hyvät internetin äidit, kertokaa nyt, miten teillä siivotaan lelut iltasin? Vai siivotaanko? Nyt kaikki vinkit jakoon!

2 comments:

 1. Meillä toimii laskeminen :) äiti aloittaa laittamalla lelun laatikkoon ja sanoo "yksi", menee toinen lelu ja äiti sanoo "kaksi" ja sitten laps jo kantaakin leluja innossaan laatikkoon samalla odottaen miten se numerorimpsu nyt jatkuikaan :) Voin suositella ainakin kokeilemaan. Ps. superkiva blogi sulla! meidän E on pari kk nuorempi kuin teidän neito, joten oon vähän koukuttunu näihin sun kirjotuksiin, ku kiva kuulla miten muilla hommat toimii :) -Ansku

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei loistava idea! Täytyykin kokeilla - tänään ei vielä ehtinyt, mutta sitten huomenna!

   Ja kiitti, viime aikoina mulla on itelläni ollut sellainen olo, että blogi on kaikkea muuta paitsi superkiva. Eli erityisen iloista kuultavaa :) Kuule, meilläkin on muuten E!

   Delete