Sunday, January 4, 2015

2v-6kk-4pv & 2kk-9pv

Mulla on tänään synttärit. Mies on yrittänyt kysellä mitä tahtoisin lahjaksi. Harmillisesti kaikki mitä just nyt haluisin lahjaksi on miehen ulottumattomissa. Niitä on mm. lentorohkeus lentopelon sijaan. Maailmaan rauha (ihan oikeasti - ja itsekkäästi toivon tietenkin turvallisuutta erityisesti kotisijoilleni). Terveet lapset (nämä mies kyllä lupasi, mutta parin viikon toimitusajalla).

Josta puheenollen: ehdin tossa sanoa kaverille, että meillä taitaa olla terve hetki meneillään. Ja skoolasin virtuaalista teekuppostani (no hei, koska Lontoo). No, sitä kesti about minuutin. Sitten pienempi alkoi räkäyskiä, tyhjensi suolensa ja nosti yli 39 kuumeen. En edes tiedä mikä virus tätä kuumetta nostaa, joku flunssa vai vatsajuttu vai kombinoitunut multipurpose-virus.

Soittoa siis kymmeneltä illalla paikalliseen terveysneuvontaan (tää on muuten oikeasti toimiva systeemi), jossa ystävällinen lääkäri antoi perusohjeet ja muistutti jostain, mikä kuulosti tumbler testiltä. Sorry, what test? No se, jos sille tulee ihottumaa, niin sitä ihottumakohtaa pitää painaa esim. vesilasilla, että näkee katoaako se ihottuma painaessa (normaalia) vai ei (aivokalvontulehdus). Ja sitten mutinaa general knowledgesta. Puna nousi poskille - oliko tää kaikille muille tuttu? Onko multa TAAS mennyt joku oleellinen äiti-tietoarsenaaliin kuuluva juttu ohi??

Heräsin aamulla isomman kuiskutukseen laula jo, laula jo. En tiiä mitä olis pitänyt laulaa ja nukahdin uudestaan. Vähän myöhemmin uusi herätys, kun isompi tuli hakemaan sängystä myyriään ja kertoi tohkeissaan valtavalla hymyllä, että on piirtänyt mulle kortin ja söi kanamunaa aamupalaksi. Pienempikin availi silmiään, hymyili leveästi, näytti kieltään ja täytti vaipan.

Kello on yli neljä. Yksi päivän tavotteista oli käydä pesemässä hiukset, mutta oon edelleen pyjamassa. Ollaan syöty perinteen mukaan sokerikakkua sellasenaan ja jätksiä. Lisäksi istuttu koko perheen voimin sohvalla ja laulettu muskarilaululeikkejä.

Vaikka mulla meinasi eilen pää mennä kun pienempi alkoi kuumeilla, tänään on ollu mahtavan hyvä päivä ja ihan erityisen onnellinen olo. Eikä se nyt varsinaisesti tästä vanhenemisesta johdu. Ei voi kun ihmetellä - onpa mulla ihana perhe ja hyvä elämä. Näitä euforian hetkiä!

4 comments:

 1. Briteissä aivokalvontulehdusepidemiat on vissiin paljon yleisempiä kuin Suomessa. Olin siellä yliopistovaihdossa vuosia sitten ja olin ihan että whaaaat kun sitä meningitis-valistusta ja toimintaohjeita tulvi ovista ja ikkunoista. Mä en ollut koskaan edes ajatellut moista tautia..! Ja paranemisia & voimia potilashuoneisiin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, mä ajattelinkin (toiveikkaasti) että ehkä tää on joku brittijuttu, eikä mun puutteellisuutta. No mutta, hyvä oppia tämäkin!

   Kiitoksia, päivä kerrallaan. Kyllä se terve päiväkin vielä tulee, joskus vielä jopa viikko ;)

   Delete
 2. Korkeakuumeinen,voipunut - tai toisaalta säpsähtelevä,käsittelyarka,poikkeavan ärtyisä vauva,jolle saattaa vielä nousta pienipilkkuinen ihottuma.Siinä oireita joiden ilmaannuttua nopeasti lääkäriin.Aivokalvontulehdus on vaarallinen tauti joka voi iskeä kuin salama kirkkaalta taivaalta ja pahentua jo parissa tunnissa.Isommalla lapsella esiintyvää niskajäykkyyttä ei pikkuvauvoilla havaita,tosin vauva saattaa jäykistellä ja vetää itseään kaarelle.Ihottuma ei häviä painamalla,mutta ei meillä Suomessa opeteta vanhempia yleensä itse diagnosoimaan ihottuman laatua ja pysyvyyttä vaan näillä oireilla pitää hakeutua aina lääkäriin ja nopeasti.Bakteerin aiheuttama meningiitti on yleensä vielä huomattavasti vakavampi tauti kuin viruksen aiheuttama.En tunne brittikäytäntöjä ja taudin yleisyyttä siellä,mutta kyllä sitä täällä kotimaassakin esiintyy vuosittain,ei onneksi useinkaan laajoina epidemioina.Paranemisia sinne ja kiva kun tunnut olevan tyytyväinen hoitoonpääsyyn ja avun saantiin siellä! Lastensairaanhoitaja

  ReplyDelete
 3. Täällä ton suhteen ollaan kuulemma todella paranoideja ja täytyy sanoa, että on jotenkin vähän hölmö olo itsellä, että oon ollut niin vähällä tiedolla koko aivokalvontulehduksen ja sen oireiden suhteen! Toisaalta isompi oli ekaa kertaa lääkärissä ylipuoltoista vuotiaana, aina ollut todella terve.

  Onneksi täällä on tosiaan aika toimiva systeemi hoitoon pääsemisessä, on nyt tullu kokeiltua sitä tässä jo muutamia kertoja. Voi olla luottavainen, että apua saa kun tarvii ja tosiaan aivokalvontulehduksen suhteen täällä(kään) ei pelleillä.

  ReplyDelete