Monday, February 20, 2012

rv22+0

Todettiin torstaina joogassa, että raskauden ensimmäiset viikot menee niin kooooovin hitaasti, mutta kun rulla lähtee pyörimään, elämä vähän tasaantuu alkushokin jäljiltä, niin viikot viuhahtelee ohi kuin pikajuna.

Juuri näin.

Vaikea tajuta, että ollaan 23. viikolla (kyllä, joka viikko päivittelen uutta, vaihtunutta viikkonumeroa - tätä jatkuu taatusti loppuun saakka) ja että puoliväli on niinikään ohitettu. Mahan muljahdukset kyllä kertoo omaa elämäänsä, tänäänkin pari kertaa oikein hätkähtänyt, kun masussa joku harjottelee kärrynpyöriä / tuplavoltteja tms.

Viikonloppu vierähti mukavasti. Meillä oli bändin kanssa keikka lauantaina, mikä tarkoitti sitä, että kotiin päästiin neljän aikaan yöllä. Tämä taas todisti sen, että ei krapulaan tarvita alkoholia. Sunnuntaina olo oli varsin outo sekotus väsähtyneisyyttä ja touhukkuutta. Siivosin, joogasin, venyttelin ja kävin pitkässä suihkussa - ja meinasin nukahtaa sohvalle.

Näin maanantaina - hyvin nukutun yön jälkeen - lauantain valvominen näkyy ja tuntuu vieläkin. Vuodet ei tule yksin...

Oon koittanut etsiä netistä ohjeita turvalliseen venyttelyyn raskauden aikana, löytämättä muita ohjeita kuin 'venytellessä pitää olla hyvin varovainen, koska nivelet löystyvät ja jotkut venyttelyasennot voivat hyvin vahingoittaa niveliä'. Seeelvä. Mitähän on sitten turvallista venytellä? Mä olen luonnostani suhteellisen venyvä ja välillä tuntuu siltä että on pakko venyttää jalkoja / nivusia - ja onko se nyt sitten siis pahasta?

Lisäksi en löytänyt mistään mitään raskaana oleville suunnattuja, ohjattuja venyttelytunteja. Jos joku tietää jonkun hyvän paikan / sivuston, niin kertokaa nyt ihmeessä! P.s. Olen Helsingissä.

Maha sen sijaan kasvaa, pitäisi varmaan ottaa taas kohta kuva. Mahaotus valtaa tilaa navan yläpuolelta ja aikaisemmin varsin sisäänpäin kääntynyt napani on alkanut kurkistella ulospäin. Jaiks. Huomasin myös, että ihan parin päivän järkevällä syömisellä paino on taas sellaisissa lukemissa, ettei neuvolan punnitus ahdista.

Ja vielä sana tosta punnituksesta. Mun mielestä on todella typerää, että neuvolassa punnitaan paikan päällä ja melko tarkkaankin lasketaan sadat grammat, eikä vain zoomailla, notta onko nyt lihottu niin paljon että pitäisi epäillä raskausmyrkytystä.

Siihen, minkälaisia lukemia neuvolan puntari näyttää vaikuttaa kuitenkin hyvin vahvasti muun muuassa mitä sinä päivänä sattuu olemaan päällä ja onko syönyt lounaan vai aamiaisen (punnitushan tapahtuu vaatteet päällä, ilman kenkiä). Näiden puitteissa paino voi helposti heitellä parikin kiloa. Tuntuisi jotenkin järkevämmältä, että paino otettaisiin vaikka neuvolapäivän aamupainosta, jonka jokainen voi mitata kotona. Ei ainakaan mun neuvolatypy seiso vieressä varmistamassa, että annan oikean lukeman.

Anyway. 23. viikkoa porskuttaen eteenpäin.

4 comments:

 1. Ditto tuolle neuvolapunnitukselle! Olen tuntenut oloni pullukaksi jo pienestä, vaikkei ylipainoa olekaan kuin muutama kilo. Ja joka kerta lääkärillä ahdistaa tuo painon vahtaaminen, vaikka seuraan aamupainoani kotona ilman suurta ahdistusta usean kerran viikossa. Koitan kyllä pitää suunnilleen saman tyyppisiä vaatteita päällä neuvolakäynneillä että pysyisi joku roti. Lisäksi psyykkaan itseäni että jos alkavat vaikka epäillä raskausdiabetestä painon heittelyn takia niin sittenhän saan ilmaisen soreriliemitestin, joka täällä siis pitää ilman epäilyä maksaa omasta pussista..

  ReplyDelete
 2. Painon kyttääminen ärsyttää täälläkin, vaikka onhan siihen kontrolliin perusteet. Silti! Ahdistaa joka kerta kun täti osoittaa tietä punnitukseen. Mulla menee varmaan toisenkin kympin raja rikki ennen laskettua aikaa. Turvotus tekee osansa, mut minkäs teet.

  ReplyDelete
 3. Missä käyt joogaamassa? Mä kävin Yoga Nordicilla Unioninkadulla ja se oli tosi hyvä sali. Ehkä täytyy kokeilla uudestaan, kun saan muutettua. Siellä ne yin-joogatunnit olivat mitä parhainta venyttelyä.

  ReplyDelete
 4. Tuulia ja Pauliina, I feel you! Jotenkin tuon painonvahtaamisen saisi kokonaan jättää äidin tarkasteltavaksi ja neuvolassa voitaisiin vaan kysyä, että mitenkäs paino on muuttunu tai paljonkos nykyään painat - about. Kuitenkin ymmärtääkseni mikäli raskausmyrkytystä on syytä epäillä, paino on noussut monta kiloa yhden viikon sisällä.

  Ja kyllä nainen sen itsekin huomaa - ja neuvolatäti voi painottaa, että pitää itse pitää hyuolta sen painon tarkkailemisesta ja että raskausmyrkytys on hyvin vaarallista ja pitää heti kertoa.

  Päivis: oon käynyt Studio Pranassa Kampissa, mutta otan mieluusti vastaan ehdotuksia toisistakin paikoista, erityisesti jos siellä saa tosiaan hyvää, raskaudelle sopivaa venyttelyä.

  Mekin vähän venytellään siellä Pranassa, mutta se tunti on melko kevyt ja välillä kaipaisi sellasta ihan kunnon venytystä. Pitääpä siis vilkasta :)

  ReplyDelete