Tuesday, August 28, 2012

kuukausi 1, päivä 28

Iltakiukuilta säästyttiin, sen sijaan paikansin uuden ongelman. Miten monella tapaa imetyksessä voikaan feilata?

Varotuksen sanana: sisältää syväluotaavaa pohdintaa rinnoista (omistani) ja who knows miten kiusallista tällasta on lukea, jos tuntee mut.

Anyway. Suihkutissi. Ei ole hyvä. Ei ole hyvä erityisesti jos lapsi on väsynyt ja nälkäinen. Asiaan vihkiintymättömille tiedoksi, että rinnasta suihkuaa (kyllä, luit oikein: suihkuaa.) maitoa, mahdollisesti jopa suoraan lapsen nieluun, mikä luonnollisestikaan ei tunnu kauhean mukavalta. Sitten lapsparka haukkoo ja yrittää ottaa otetta vain saadakseen uuden suihkun kurkkuunsa. Ei ihme, että itkettää.

Mulla on tämä ongelma molemmissa rinnoissa, erityisesti oikeassa. Oon muutenkin tullut tässä tulokseen, että mun oikea rinta on imetyksen kannalta aika susi. Siinä oli sillon heti pian synnytyksen jälkeen rintatulehdus. Siitä ei juurikaan heru pumpulle (it's not the pumppu, it's me). Tuntuu, ettei sillä ole muutenkaan tarjota maitoa yhtä hyvin kuin vasemmalla. Siitä vaikuttaa olevan vähän hankala saada otetta. Ja kun sen otteen siitä lopulta saa, se ruiskauttaa paniikissa ikävän maitosuihkun pahaa-aavistamattoman lapsen pieneen kurkkuun.

Tosiaan eilinen kuitenkin selvittiin kunnialla, enkä odota tästä illasta yhtään vähempää. Päivä on muutenkin jotenkin ihan erityisen kiva. Nyt on lapsen julkisen liikenteen neitsyys mennyt, uskaltauduin dösällä keskustasta Tapiolaan asti ja takas. Menomatka sujui lapsen nukkuessa, paluumatkalla puklattiin, tehtiin kakat ja impressattiin lähitädit nalleasulla. Vähän kanssa kokeiltiin äänihuulia (pitää ilmottaa jos kakkaa), mutta onneks vaan vähän.

Lisäksi näin kaveria ja lastaan pitkästä aikaa ja päästiin juoruamaan lounaan äärelle ja oli tosi  kivaa.

Lapskin on vaan hymyillyt koko päivän. On kyllä ihmeteltävä mistä toi lapsi on saanut sen geenin, joka tekee aamuisin iloseksi. Ei ainakaan vanhemmiltaan, liekö hypännyt jostain isovanhemmilta tms.

Ja niin, täällä laps kovasti harjoittelee mahalleen kääntymistä. Ei ihan onnistu vielä, mutta tahto olis kova. Lisäksi jokainen raaja viuhuu holtittomasti joka suuntaan. Kyllä se holtti varmasti vielä hoituu, vaikka vauvattamiseen (neuvolasta opittu termi, tarkoittaa vauvan käsivarsien jumppaamista eri suuntiin) ei laps jaksaisikaan keskittyä.


Miten päivä voi olla huono, jos se alkaa näin hyvin?

9 comments:

 1. Meilläkin on aamuaurinkoinen lapsi. Ei ole hänkään perinyt tuota vanhemmiltaan. Tosin taitavat kaikki vauvat olla aamuaurinkoisia. Ei siinä kyllä voi itsekään hapanta naamaa näyttää, kun avaa silmänsä ja toinen loistaa vieressä kuin naantalin aurinko. :)

  Minullakin on ongelmia toisen rinnan kanssa maidontuotannossa. Toisesta tulee vaikka muille jakaa ja toisesta ei tule yleensä kuin vähän. Olen iltaisin pumpannut maidon aina seuraavaksi illaksi. Kun syöttää pullosta, niin tietää että poika on saanut riittävästi ruokaa ja riittävän pitkät unet on taattu. Välillä toisesta rinnasta tulee lähemmäs 200 ml ja toisesta 50 ml. Ei ole kovin tasa-arvoista. Tietysti sitä toista rintaa pitäisi varmaan rääkätä, että sekin tuottaisi oman osansa, mutta tulee sitten helposti kuormitettua vaan sitä toista toimivaa rintaa. En olisi kyllä ikinä uskonut että rintojen välillä voisi olla noin suuri ero. Olen aina kuvitellut että molemmista rinnoista tulee ihan tasan saman verran maitoa, mutta eipä sitä voi maallikko mitään tietää etukäteen, eikä noista asioista paljon puhuta. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, siis mulla kanssa toi ero on ihan huikea, erityisesti pumpatessa! Mutta tarvii toisaalta muistaa, että pumppaaminen ei kerro kaikkea, toisinaan sitä vaan ei heru pumpulle - ja lapsen imuteho on ihan eri tasoa kuin pumpussa.

   Mutta oon ymmärtänyt, että yhdelläkin rinnalla pärjää ihan hyvin, eli siitä ei tarvinne stressata :)

   Delete
  2. Ja niin, oon siis käyttänyt tota toista tissiä vähän niinkuin nukahdustissinä, kun sieltä ei tosiaan sitä maitoa (välttämättä) tulee niin älyttömästi, niin siihen on helpompi nukahtaa. Kun siis en saa tota lasta syömään tuttia, en kirveelläkään.

   Delete
 2. Ihana :)

  Mulla ei ole tuota suihkutissi-ongelmaa. Mitä nyt joskus ihan alussa huomasin, et maitoa vähän ruiskuu. Itseasias en tarvii enää edes liivinsuojia (just kun hamstrasin hyviä kestoliivinsuojia kaapit täyteen..) kun tissit ei yhtään falskaa. Aluks mullakin oli "helpompi tissi" ja "vaikeempi tissi", mutta nyt en enää ees muista kumpi oli kumpi..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, nää on varmaan näitä juttuja, jotka onneks tasaantuu jonkin verran ajan myötä sitten kuitenkin :)

   Delete
 3. varmaan muistatkin, että mulla oli tuo ongelma etenkin esikoisen kanssa. couppasin tilanteen lypsämällä aina ennen imetystä vähän mukiin niin pahin paine hävisi. toinen tapa oli pitää hetki lämmintä kauratyynyä rinnalla (varsinkin sitten toisella rinnalla toisesta imettäessä), pehmentää vähän sitä pakkautumista rinnassa eikä maito sitten suihkua niin paljon.

  Toispuoleisista rinnoista olen kuullut kavereilta minäkin, joskus niin vaan on, eikä se välttämättä haittaa tahtia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, muistan! Mulla toi alkulypsy ei oikein auta, suihku on ja pysyy. Kaurapussia vois kokeilla, mutta nyt taas onneks se ei oo tuntunu olevan ongelma.

   Toispuolitissi, my pirate name :)

   Delete
 4. Suihkutissistä ei ole tarvinnut kärsiä, mut samanlailla on lempitissi ja se huonompi täällä myös. Ja aamuvirkku ja -iloinen vauva. Koskaan aiemmin eivät aamut ole alkaneet hymyillen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, on se kyllä ihanaa, kun toinen jaksaa aamusin hymyillä! Välillä koen vähän syyllisyyttä, kun ite käynnistyn nykyään niin hitaasti :)

   Delete