Wednesday, January 16, 2013

kuukausi 6, päivä 16

Ensimmäiset kaupan soseet maistettu. Mango meni oikein mainiosti alas - tosin olin kyllä vähän hämmentynyt kaupassa. Ilmeeni, kun purkissa lukee 'mangosose'. Sisällysluettelossa lukee 'mangosose 37%': o_O Semperin mangososeessa lopulta oli kokonaiset 50% mangoa, joten otin sen.

Hämmennystä aiheutti myöskin musta kuoriutunut ruokanatsihippi (miten kepeästi näitä sanoja voikaan kivasti yhdistellä!). Oon aiemminkin kyllä valinnut (suomalaista) luomua, jos se on ollut helposti saatavilla, eikä ole näyttänyt erityisesti huonommalta kuin riistoviljelty synteettinen vastine, joka on täynnä lannotteita, säilöntäaineita ja myrkkyjä.

Nyt mulle on kuitenkin lapsen myötä tullut enemmän ja enemmän sellanen olo, ettei tekisi mieli varjella sitä turhalta. Siispä kasvisten suhteen oon ostanut suomalaista luomua (löytyy lähinnä porkkanoita), ja jos ei oo, niin ihan vaan suomalaista. Ja jos ei oo, niin ulkomaista luomua. Ja jos ei oo, niin sitten mitä löytyy. Joskus ei mitään tyydyttävää.

Tota meidän ens viikon reissahdusta varten päätin ottaa mukaan jotain kaupan vauvaruokia, ihan vaan että olis jotain hätävaraa sitten varmasti mukana ja tarjolla. Mangon lisäksi hyllystä löytyi myös Semperin sosepusseja, joissa on - uskokaa tai älkää - 100% hedelmäsosetta. Päärynää ja omenaa.

En oo varma onko laps reagoinut tässä omenalle, joten otin sellasen kotiin joskus myöhemmin testattavaks ja sitten päärynää useamman pussin (luottavaisena, että kyllä maistuu). Maistettiin eilen (laps siis maistoi). Ja maistui. Ilmeisesti hyvälle siis. Meni ihan sellasenaan, eikä puolessa välissä mukaan sekotettu banaani sotkenu kuvioita. Hyvä. Näitä. Ja ovatpa vielä luomua.

Hipp:llä olis kanssa luomusoseita, mutta tosi monissa oli sitä omenaa. Ja edelleen, kaikesta huolimatta mieluiten kyllä tarjoon itse tehtyä sosetta. Minimoidaan ylimääräset.

Ps. Tämä ei ollut maksettu mainos. Tämä ei ollut edes mainos. Mulla ja Semperillä (tai Hipp:llä) ei ole minkäänlaista suhdetta.

Sitten.

Bongasin Project Maman blogista Playtray arvonnan. Totesin, etten jää vääntämään kättä onnettaren kanssa, vaan jokainen on oman onnensa seppä. Siispä tilasin samantein meille oman Playtrayn ilahduttamaan .. no ennen kaikkea mua. Loppui se lasisen ruokapöydän hinkkaaminen (kategoriaan järkeviä ostoksia pikkulapsiperheeseen. Eipähän lopu tekeminen päikkäriaikaan, kun saa raaputtaa lasista irti porkkanan paloja. Miten ne voikaan jämähtää siihen kiinni tiukemmin liikakilot Ahtisaareen?).

Kyseessä siis Stokken Tripptrapp-tuoliin kiinnitettävä tarjotin. Juuri sellanen, jota olin mielessäni huokaillut, että olispa.

Perheen sisäisten logistiikkaongelmien takia (unohdin käydä postissa / posti olikin kiinni / tänään en jaksa lähtee mihinkään / jne.) tarjotin kotiutui vasta eilen ja on nyt tänään ollut käytössä. So far so kätevä. Helppo asentaa, vaikka mukana ei tullut suomenkielisiä ohjeita (tai en ainakaan löytänyt).

Mukana tulleen kankaisen vyön asennus jäi mulle vähän epäselväksi, englanninkielisissä ohjeissa mainitaan vaan, että sitä voi käyttää tarjottimen kiinnittämiseen istuimeen siten, ettei laps saa nostettua tarjotinta. Jätin vyön kiinnittämättä, eikä laps nostanut tarjotinta.

Tarjotin on helppo irrottaa pesua varten, mutta so far sen on saanut putsattua helposti ihan vaan pyyhkimällä kostealla.

Ps. Tämäkään ei ollut maksettu mainos (tai mainos ylipäätään). Mulla ja Playtraylläkään ei ole minkäänlaista suhdetta.

Laps muuten seisoi tänään ensimmäisen sekuntinsa ilman tukea.

Playtray installed. Playtray asennus ei ollut vaikeaa. Semperin päärynäsosepussi.

7 comments:

 1. Suomessa kyläillessäni löysin Semperiltä muovikupposissa (neljän pakkaus) olevaa omena-mango sosetta (80/20, muistaakseni, jok tap pelkkää hedelmää ja halvempi kuin nuo purista-minua-pussit). Ja sitä olisi kyllä uponnut enemmänkin, sekä Kiharapäähän että itseen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho, täytyykin etsiä! Tosin tota omenaa vielä tarkkaillaan :)

   Delete
 2. En tiedä, mutta onko kovin ekoa ostaa muovipussissa sosetta, jossa on muovikorkki, ym osia. Tällainen ajatus mulla herää, kun kuvissa vilahtaa so very plastic EKO pussi, vähän kaksinaismoralistista ehkä? :)

  Ja sitten tuosta veden määrästä, niin se vaikuttaa oleellisen paljon soseen koostumukseen, hedelmästä riippuen, ja nämähän on tarkoitus lusikoida suuhun missä vain. Saattais tulla melko timmiä sosetta, jos ei yhtään vettä lisättynä.
  Onhan myös monissa, ellei kaikissa hedelmissä, suurin osa vettä, jos niissä inc listat olis :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, no siis olennaistahan mulle tässä on ollut se, mitä lapsen suuhun työnnän, eikä pakkauksen ekologisuus. Mutta nyt kun sanoit, niin vähän hassua kyllä, että ovat valinneet tollasen pakkausmateriaalin.

   Ja koska edelleen kaupan ruokia ei (toistaseksi ainakaan) normaalioloissa syödä, niin en aio nyt tuntea syyllisyyttä, että pakkaan noita muovipakkauksia reissua varten :)

   Joo, ihan totta. Vesi on listattuna erillisenä ainesosana lastenruokien sisällyslistauksessa. Koska kuitenkin hedelmissä usein on suurin osa vettä, niin mä en ole vettä enää soseisiin lisänny, eikä ole mun mielestä tarvinnutkaan. Ja silti ne voi lusikoita suoraan sellaisenaan lapsen suuhun :)

   Delete
  2. Ekaks se vesi, niin se soseen koostumus muuttuu kun sitä säilötään kuukausia, jopa vuosia. Ja soseethan kuumennetaan turvallisuus syistä, jossa sitä hedelmän omaa nestettä haihtuu aika tavalla. Eli koostumukseen se vaikuttaa, siksi vesi.

   No, itse en taas usko, että vauvaikäisenä syödyssä luomu päärynäsoseessa versus normi päärynäsoseessa olisi oikeastaan yhtään mitään eroa ravinnollisesti, tai turvallisuudessa. Luomua ja ennenkaikkea lähiruokaa tulee suosia, mutta kannattaa aina ainakin nopeasti punnita muitakin tekijöitä, jos haluaa siis ajatella luomusti, muutenkin kuin oman lapsen parasta.

   Kun kuitenkin lapsi tulee vetämään napaansa kaikkea karseeta teollista jauhelihaa, karkkejä ja limuja niin paljon koko lapsuutensa (saati aikuisuutensa) aikana, vaikka vetäisikin näitä muualla kuin kotona, (koulu, päiväkoti, kaverit ja hyvin todennäköisesti kotonakin kun lapsia ehkä tulee lisää ja vuosia) että huvittaa tavallaan :)

   Olisikin hyvä, jos elintarvikevalmistajat saisivat luomua ja ekoa tuotteisiinsa niin, että niiden käyttö olisi järkevää, koko ketjua ajatellen, eivätkä aliarvioisi kuluttajina äitejä ja isiä.

   Ei ole järkevää ostaa luomua omalla kultamussukalle, ja samalla tuhota maailmaa siltä omalta kultamussukalta, kun se luomu eko super sose on kyllästetty öljyllä ja muovilla ja sitä on kuljeteltu merten yli suuntaan jos toiseenkin.


   Nimenomaan vika on ensisijaisesti näissä valmistajissa, onhan ekan lapsen vanhemmille helppo myydä ,ihan mitä vain, minkä kuvittelee olevan ns. parempaa kuin normaali versio.
   Tekopyhyyttä on myös näissä puoliksi ekoissa vaipoissa, jne. Myyntikikkoja. Vetoaa tunteisiin, ei järkeen.

   Yhtiöt tahkoaa rahaa vanhempien innostuksella tarjota lapsilleen "parasta" ja toki, ekan lapsen vanhemmat varsinkin, nyt vaan tykkää ostella juttuja ylipäänsä.

   En missään nimessä tarkoita syyllistää sinua tästä, kaikki ollaan samassa veneessä oltu aikoinaan.
   Ärsyttää vaan tuo teollisuuden epävastuullinen tapa naamioida muovikrääsä jotenkin "ekoksi".

   Pitäisi ottaa ihan oikeasti selvää miten nämäkin ekot on ekoa oikeasti.

   Missä niitä viljellään / kasvatetaan, kuka sen työn tekee ja millä palkalla? Miten nämä kaukana voljellyt luomupäärynä soseet kuljetetaan Suomeen, jne.
   Kuka myöntää, että ostaa näitä vaan kivan rapisevan ja hauskan pakkauksen takia, ja sen EKO tekstin? Siis miettimättä lainkaan onko nyt nähnytkään mitään ekoa, ikinä.


   Ok, nyt lähtee raiteiltaan :)   Delete
  3. Joo, mä kyllä myönnän heti, että tää mun lapsen ruokkiminen pohjautuu paljolti tunneperäisiin asioihin. Että tuntuu paremmalta syöttää lapselle luomu-lähi-ruokaa kuin riisitärkkelys-vauvanruokia. Oot varmaan ihan oikeassa, että suuressa mittakaavassa näillä valinnoilla ei kuitenkaan ole juurikaan merkitystä laspen kannalta.

   Eiköhän tässä nää kuviot mee asetu vähän järkevämpään muotoon ja suhteellisuuden taju ala herätä ajan kanssa :)

   Delete
  4. En tiedä, kun en ole ikinä ostanut noita muovipussi soseita, ono niissä sitten lyhyempi säilyvyys ja erilain koostumus?
   Voi olla.
   Toisaalta en mä tiedä onko se tärkkelys nyt erikoisen kamala juttu, tai siis sen kamalampi kuin itse riisi tai perunakaan? Vai pitääkö ne olla erikseen, siis marjat marjoina ja potut pottuina? :)

   Mites sitten askorbiinihappo? Siis se kamala hapettumisen estoaine, E300 muiataakseni.. On siis c vitamiini :D

   Juu, suosin itse mallia järki käyttöön ja hysteria pois.

   Delete