Sunday, January 6, 2013

kuukausi 6, päivä 6

Halp.

Luulin löytäneeni nyt jonkun hyvän noudatettavan rytmin - ne kahdet päikkärit (alkaen klo 11 ja klo 15), mutta lapsen aamuheräämiset onkin alkanu aikaistua. Nyt kun se kerran herää jo kasilta, noihin ekoihin päikkäreihin onkin ihan tosi pitkä aika. Mitä tehdä mitä tehdä?

Pistin lapsen nyt tänään ekoille päikkäreille puoli kymmeneltä, kun se oli reppana ihan väsynyt aamupalan jälkeen (nukkui tyyliin puolisen tuntia + vartti torkkua). Tokat päikkärit alkoikin sitten vähän vaille yksi (nukkui puoltoista tuntia) ja kolmannet nyt neljältä (vielä unessa). Pitäiskö siis edelleen mennä kolmilla päikkäreillä (esim. 9-10, 12-14, 16-17) vai yrittää tähdätä vaan kahdet pitkät, tyyliin 10-12 ja 15-17?

Äh, mistä sen tietää? Pantley (mun tän hetkinen supreme-neuvonantajani (eli siis se No-cry sleep solution -kirjottaja) on sitä mieltä, että 6kk -lapselle kannattaisi rytmittää kahdet päikkärit (yhteensä 3-4h), mutta jostain toisaalta luin taas kolmista. Ja vielä kun jokainen lapsi on erilainen ja yhdelle sopii yksi ja toiselle toinen.

Ja ennemmin kuin kokeilemalla vähän sitä ja vähän tätä, enforcettaisin mielummin jotain selkeää rytmiä ihan niinkuin tästä lähin.

Huomenna neuvola (tietenkin oletettuun päiväuniaikaa), ehkä ne osaa kertoa sitten siellä.

Ja tässä pähkäillessä tulin nyt oikeastaan siihen tulokseen, että kaksilla mennään kuitenkin. Ne kolmannet jäisi kuitenkin varmaan aika pian pois ja luulen, että kahdet pidemmät on paremmat kuin huonommat.

Vähän meillä kuitenkin sekavasti vielä nukutaan öisin. Ja sen huomaa muun muassa mun valveajan vireystasosta. Ei kauhean korkea. Yritin tänään tehdä lähtöä aamulla ja kävelin ympäri kämppää puhelin kourassa, kädet heiluen 'missä kamera missä kamera'. Sitten löysin kameran, mutta harmillisesti sillä aikaa puhelin oli mystisesti kadonnut mun kädestä 'missä puhelin missä puhelin???'. Ja mihin jätin aamupalaleivän? No, teen uuden.

Mietin autoa ajaessani, että jotenkin sitä täytyy (ja on täytynyt) hyväksyä se, että elämä on kaaosta. Tyhmyyskohtausta. Sitä, ettei ihan muista lauseen lopussa, että mistäs tämä lause nyt alkoikaan. Ja että sanoo 'sohva', kun tarkottaa 'softa'. Ja kirjottaa 'kartottaa', kun piti kirjottaa 'tarkottaa'. Ja helpotkin matemaattiset ynnäykset on ihan mahdottomia. Että pienetkin asiat tuntuu suurilta ja huolestuttavilta. Ja miten ihmeessä keittiön siistinä pitämiseen voi kulua kaks tuntia päivässä?

In other news. Ostettiin lapselle potta. Kaveri totesi, että jos ja kun laps kerran istuu ja osaa myös tehdä tarpeensa suoraan pyttyyn / lavuaariin (ollessaan sylissä toki ja niinä satunnaisina kertoina kun me ollaan oikealla hetkellä liikkeellä), niin voi sitä alkaa tutustua pottaankin. Laitettiin potta olkkariin nyt näin aluksi että laps voi siihen vähän tutustua.

7 comments:

 1. Mun blogissani olisi sulle tunnustus :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos! Ja ps. tykkään myös kovasti blogistasi!

   Delete
 2. Sanoisin että kolmet päikkärit olis hyvä tuon ikäiselle. Mä en ainakaan saisi nukkumaankaan niin pitkiä päikkäreitä, että kahdet riittäisivät. Aamulla sopiva aika olla hereillä on just toi 1,5 h ja sitten päikkäreille. Sit taas pari tuntia hereillä päikkäreiden jälkeen ja taas unille. Meillä kyllä päivät toimineet tosi hyvin, mutta yöt ovat kyllä kaaosta (poika 7,5 kk). Johtunee uusista taidoista, joita pitää yöllä herätessä kokeilla, juuri puhjenneesta hampaasta jne plus että poika on nyt reilun viikon ollut nuhassa. :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Neuvolatäti sanoi myös, että kahdet olis parempi. Sain neuvolasta jonkun lapun, jossa on Jorvin sairaalan ohjeelliset päivärytmit 6-12kk ja puolivuotialle siinä kanssa neuvotaan kaksia päikkäreitä.

   Päivittäinen päiväunimäärähän pitäis olla 3-4h (tässä Jorvin lapussa lapsi nukkuis 2x2h)

   Mutta nää on oikeasti niin lapsikohtaisia juttuja - esim. tänään laps ei näyttänyt olevan ollenkaan aamulla niiden aikasten unien tarpeessa, toisin kuin eilen. Ja päivisin on siis kuitenkin nukkunut sen 3-4h päiväunia kahdessa osassa normaalisti.

   Tärkeintä on löytää se omalle muksulle sopiva rytmi, ja mä taidan pitää tän kahdet unet, kun kuitenkin saan lapsen nukkumaan sen (melkein) pari tuntia kerrallaan.

   Lohdullista, että muuallakin yöt on kaaosta. Uudet taidot, hampaat jne. Ja täälläkin on alkavaa nuhaa ilmassa.

   Delete
  2. Niin, ja tsemppiä, toivottavasti yöt rauhottuu siellä pian :)

   Delete
 3. Meillä (ja mitä olen muiden äitien kanssa keskustellut, todella monilla muillakin) oli kaksien päikkärien vaiheessa ensimmäiset päikkärit aina 2 tuntia heräämisen jälkeen. Jälkimmäisiä unia pystyi siirtämään aika kivuttomasti, mutta ensimmäisille piti päästä aika tarkkaan 2 tunnissa heräämisestä tai elämä muuttui kovin vaikeaksi. Iltaa kohti taas vauva pysyy helpommin pidempiä aikoja hereillä. Kannattaa ehkä kokeilla ekoja päikkäreitä siinä 2 h kohdalla ja sitten katsella, koska lasta alkaa nukuttaa seuraavan kerran. Päiväunien vähentäminen ei myöskään kovinkaan usein käy laakista, siten että yhtenä päivänä tarvitaan kolmet unet, mutta siitä lähtien riittää kahdet, vaan välissä voi olla kausi, jolloin kolmet ovat liikaa ja kahdet liian vähän. Sitten vaan pitää sumplia jotenkin. Meillä siirtymä kolmista kaksiin päiväuniin meni muistaakseni kivuttomasti, mutta kaksista yksiin oli hankalampaa. Mutta tosi lapsikohtaisiahan nämä jutut ovat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, siis meillä oli tyyliin jo viikon verran ainakin kahdet päikkärit - ja se meni tosi hyvin ja säännöllisesti. Tossa tuli yksi päivä, jollon tosiaan E oli niin superväsyneen olonen ja rutkasti ennen päikkäreitä, että laitoin sen kuitenkin nukkumaan ja mietin pitäiskö olla säännöllisesti kolmannet. Tänään sitten taas vastaavaa väsymystä ei lainkaan näkynyt. Ollaan varmaan juuri siinä välimaastovaiheessa :) Vaikkakin kyllä nää kahdet tuntuu nyt aika hyvin toimivan, nukkuu hyvin ja nukahtaa helposti.

   Toi 2h heräämisen jälkeen kuulostaa just oikealta. Meillä ne ekat päikkärit oli just klo 11, kun herättiin klo 9. Nyt E on alkanu herätä aikasemmin --> päikkärit sitten vaan aikasemmaksi.

   Delete