Wednesday, March 13, 2013

kuukausi 8, päivä 13


Lapsesta
Meillä on ollut yöt taas vähän hulinaa (lapsella siis), ja lopulta eilen menin alakertaan nukkumaan alkuyöksi, että saisin edes jonkunlaisen yhtäjaksoisen unipätkän. Ja taisinkin nukkua melkein 5h (lähes) putkeen. Tekee ihmeitä ihmiselle. Jälleen harkinnassa minkälaisella unikoululla saataisiin öitä rauhotettua, kun tassuttelukin tuntuu niin ikävältä huudatukselta, vaikka olisi kokoajan vieressä rauhottelemassa.

Laps on viime aikoina keskittynyt onneks kehittymään  muilla kuin erityisesti eteenpäin vievillä osa-alueilla (olin jossain vaiheessa varma, että maaliskuussa se alkaa kävellä - horror). Käsien motoriikka hienontuu (kädet on alkanu löytää jopa vilkutusta (ehkä)!) ja hiukset on kasvanu selkeästi. Myös uusia tavuja putoilee. Nyt mämmäm on kuuminta hottia. Nauratti tänään ruokaillessa, kun laps halusi viedä itse lusikan suuhun ja komensi tiukasti 'MMÄ!'. Joo, sanan merkitys ei ole vielä selvillä, mutta osui hyvään kohtaan.

Ja ruokailusta - kertokaa nyt taas tyhmälle, että jos suositus on alkaa antaa maitotuotteita vauvalle 10kk iästä lähtien, niin miksi monissa vauvanruoissa on 8kk (ehkä jopa aiemmin?) eteenpäin maitotuotteita, (esim. jugurttia, kermaa, rasvatonta maitoa jne.)? Mun mielestä näitä löytyy myös suomalaisista tuotteista. Onko tämä siis jotenkin muuttunut käytäntö vai mistähän johtuu? Oonko naivi jos luulen valmistajien olevan kiinnostuneita vallitsevista suosituksista?

Ja vielä yks kysymys: millä ihmeellä muut pitää kotinsa lattiat vauvaystävällisenä? Imuroin keittiön laittaa päivittäin (lapsen iloksi iki-ihanalla Ergorapidolla), mutta silti joudun kaivamaan lapsen suusta tuon tuostakin jotain lattialle pudonnutta ja vauvan ruokavalioon sopimatonta - eritoten nyt, kun sillä alkaa olla pinsettiote hallussaan. Miten muut tämän handlaa? Kaataa öljyä vauvan käsiin, niin se ei saa otetta mistään?

Juoksusta
Nyt se on sitten tehty. Juoksin eilen ja tänään tämän projektin ensimmäiset lenkkini - ja vieläpä vaunujen kanssa.  Eilisen tähtäin oli juosta 15min, kävellä 2min, juosta 15. Mutta koska en osaa lukea kelloa, juoksin 10min, kävelin 2min ja juoksin 20min. Same difference, väittäisin. Tänään vaihdoin toiseen ohjelmaan (kiitos Liina vinkistä!) ja juoksin 10min sinne ja 10min takas.

Näistä lenkeistä jälkimmäinen oli raskaampi. Ekalla lenkillä vähän aluksi jalat väsyi, mutta loppujen lopuksi kaikki sujuikin yllättävänkin hyvin. Toka lenkki kulki TODELLA mäkistä reittiä ja kokoajan oltiin ylämäessä tai alamäessä. Ja koska juoksin sinne ja takas, kävin kaikki mäet molempiin suuntiin. Viimenen ylämäki kotiin alkoi olla jo aika äärirajoilla.

Tärkeintä tässä lienee se, että kotiin tullessa oli ihan voittajaolo! Vaatteet hiessä! Näin vaan meen ja onnistun! Voisin vallottaa vaikka maailman! Jos ensin vallotan vähän sohvaazzzz.... Hyvänä puolena mainittakoon myös, että laps nukkui siinä jyskeessä normaalia vähän pidemmät päikkärit. Anyway, vähän kyllä piti välillä vilkuilla kelloa, etten, you know, juokse vahingossa LIIAN pitkään.

Talvilenkkeilijöille vinkkejä. Minäkin tuon luin ennen lenkkiä. Mutta silti: vesi kotona, hanskat kotona. Tyylikkäät, vuoden 2006 H&M-mallisto blehat sentään kiskasin silmilleni.

Sitten vanhan parkouraajan pirkkaniksit: mikäli lenkkivaatteista puuttuu taskuja (tai et halua kamoja taskuun hölskymään), löytää innovatiivinen säilyttäjä keinot! Avaimet (tietty kannatta ottaa mahd. pieni setti ja jättää esim. autonavaimet suosiolla kotiin) esim. kainaloon, sporttiliivin alle (mainio paikka myös luottokortille) tai narulla vyötärön ympäri niin, että jää vaatekerraston alle. Myös kengänpohjaan (erityisesti jos on irtopohjallinen) saa piilotettua kaikkea kolikoista ja luottokorteista eteenpäin.



Ekalle lenkille lähdössä -
huomatkaa miten hymy
vielä tässä vaiheessa
kareilee poskilla.

10 comments:

  1. Kauheeta dopingia juosta vaunujen kanssa! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, pitää varoa, koska kunto saattaa kohota liikaa! ;)

      Mut täytyy sanoo, et erityisesti ne ylämäet vaunujen kanssa, huh .. kun kävellenkin on aika puskemista.

      Delete
  2. Ensikskin, on jälleen kerran lohduttavaa kuulla, että jossain muuallakin hulinoidaan öisin. Tuntuu, että tällä hetkellä väsymyksen lisäksi hajottaa eniten lukea kaikista muista blogeista muiden hyvin nukkuvista vauvoista. Alkaa väkisinkin miettiä, että mikäs meillä on mennyt pieleen..

    Toisekseen, oon miettinyt ihan samaa noista maitotuotteista lastenruoissa. Eniten hämmästytti 4kk-leimattu riisipuuro, jossa oli sekä maitojauhetta että kermaa. En huomannut silloin kaupassa, ja jätettiin sitten ko.puuro kaappiin odottamaan kasvamista. Mies sitä yritti tuossa yksi päivä tehdä aamupuuroksi, mutta jäi antamatta, kun haisi kuulemma liikaa vasikoiden maitojauheelta. Melko tujua tavaraa siis ilmeisesti. Muuten en ole kyllä välittänyt, vaikka tuoteselosteessa maitotuotteita olisikin. Tuskin niitä merkittäviä määriä on kuitenkaan.

    Kolmannekseen, koira on kyllä kelpo apu tuohon lattioiden siistimiseen. Ei tartte ergorapidoa tai öljyttyjä käsiä, kun karvakuono imuroi lattian samaa tahtia, kun tavaraa tippuu. Karvaimuri vaan on ruvennut välttelemään pieniä tahmeita käsiä, joten lapsi on pidettävä syöttötuolissa tai sylissä siihen asti, että lattia on imuroitu..:)

    Tsemppiä juoksuhaasteeseen muuten! On kyllä ihan fiksua treenata vastuksen kanssa, niin tuntuu se itse suoritus sitten ihanan kevyeltä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jep, vähän sama. Tosin luulen, että suurin osa näistä muista on jaksanut pinnistellä jonkun tassutuksen tms. läpi. Mä yritin taas viime yönä, mutta ei siitä lopulta tullut mitään ja tein vastoin kaikkia ohjeita ja imetin. Kuitenkin silleen, ettei laps nukahtanut, vaan jäi tyytyväisenä hiljaa juttelemaan ja köllöttelemään, kunnes nukahti, ITSE. Tämä toistui vielä kahdesti ja oon nyt aamulla aivan energioissani, kun yö mentiin VAIN KOLMELLA herätyksellä!!

      Ja joo, mäkin oon nyt pari kertaa antanut piltin täysjyvä-hiutalepuuroa, jossa on rasvatonta maitojauhetta. Ei ole laps vielä menehtynyt ;) Ehkä tyyliin neuvola osais vastata näihin kysymyksiin.

      Mäkin meinasin sanoa, että onko vaan hankittava koira siivouspartioksi :-) Harmillisesti koiran mukana tulee muitakin vastuita ja velvollisuuksia... Siis pupu ja laps syö melkein samaa ruokaa, en tajua miksei pupu ole sen kiinnostuneempi tipahtaneista herkkupaloista. Tosin pupua ylipäätään pelottaa keittiö, täälläkin.

      Joo, vaunujen työntelystähän saa suorastaan hyötyä! :)

      Delete
  3. Meillä nukkumiseen helpotti kun siirrettiin lapsi "tylysti" omaan huoneeseen nukkumaan. Meilläkin oli sivuvaunu aiemmin( muistelisin että teillä on nyt?) ja siinä nukuttiin suht hyvin, mutta jossain vaiheessa alkoi ihme yö möyhääminen ni sit tältä mamilta palo hermot ja lapsi lähti omaan huoneeseen. Ja voi ihanuus sitä unen määrää sen jälkeen. <3 Nykyään meillä vaan jostain syystä herätään aamuyöstä ja rauhotutaan vasta kun päästään äitin ja isin väliin nukkumaan, mutta sen olen sallinut, kunhan vaan nukutaan :)

    Ja paskamutsi täällä hei, mä oon antanu ihan huoletta noita jogurtti pilttejä sun muita enkä oo edes ajatellu mitään maitojuttuja sen enempää. Siis ihan vaan tajuamatta koko asiaa. Tyyliin jos purkin kyljessä lukee 8kk, ni sillon se sopii. Haha :D Tosin en kyllä hirveen tarkkaa toteuttanu sitä 1 tai 2 uutta makua viikossa. Meillä meni välillä neljäkii uutta makua, eikä toi mimmi mitenkää kärsivältä vaikuttanu :)

    Ja meillä kyllä syödään sieltä lattialta kaikenmaailman murut yms. Sen verran katon ettei mitään vaarallista tms. sieltä syö. Mutta hirveesti en jaksa noittein murujen perään stressata kun meijän mimmi syö ite näkkileipää, antaa välissä koirallekin pikkasen maistettavaksi ja sen jälkeen jatkaa ite syöntiä. Tai siis oikeestaan nää jakaa täälllä koiran kanssa kaiken, lelut, tutit, nokkamukin, ruoan... :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musta tuntuu, että mä en ehkä ole vielä valmis siirtämään lasta omaan huoneeseen :) se kuitenkin heräilee aina välillä pinnasängystä myöskin sillon kun me ei olla vielä nukkumassa, joten luulisin ettei sen heräily johdu pelkästään meidän läsnäolosta. Lisäksi oon tässä nyt huomannut, että laps nukkuu tällä hetkellä huonommin pinniksessä kuin vierellä. Mutta tämäkin varmaan vielä muuttuu :)

      Heh, ei mikään paskamutsi! Ei Suomessa varmaan myytäisi vauvanruokia, joita ei purkin ikäsuositusten mukaiselle vauvalle voisi syöttää :) Ja joo, mäkin oon höllänny ton uusien makujen maistelun suhteen. Allergioita ei ole vielä tullut mistään ja ruoat tuntuu maistuvan hyvin! Mun sisko kyllä vähän varotteli ja epäili, että liian nopea uusien makujen maistattaminen teki lopulta hänen esikoisestaan hyyyyyvin nirson. Tai että ainakin se oli yks osasyy. No, lapset on kaikki erilaisia anyway :)

      Delete
  4. Mä oon ymmärtänyt, että ne maitotuotteet vauvanruoissa on käsitelty niin, että ovat helpommin pilkkoutuvia kuin normimaito. Äidinmaidonkorvikehan on vastaavalla tävällä käsiteltyä lehmänmaitovalmistetta. Sitä paitsi Suomessa on tuo suositus maitotuotteista 10 kk eteenpäin, mutta esim. Britanniassa niitä saa antaa jo 6 kk eteenpäin! Mistä lie johtuu tällaiset eroavaisuudet, itse oon ajatellut, että kun Suomessa on niin paljon laktoosi-intoleranssia niin ollaan joko varovaisempia tai sitten asiaa on tutkittu täällä perusteellisemmin.

    Eipä täälläkään mitään täysiä öitä nukuta, vaikka ihan ok kuitenki. Myöskin sivuvaunussa nykyään, mihin siirrettiin ihan äskettäin kun alkoi pelottamaan, että konttaa itsensä ulos meidän sängystä vielä joku yö. Viime yönä yritin urheasti tassuttaa ja silitellä uneen kun edellisestä syötystä oli vasta 2 h, eipä siitä mitään tullut vaan tissille viereen se nukahti ;) Ei kai tätä teini-ikään asti kestä, joten kunhan vaan itse jaksan niin en koe tarvetta unikoululle. Tää äiti ei nimittäin ole ollenkaan valmis vielä ainakaan siihen, että oma pieni vauveli olisi jo niin iso, että siirtyisi omaan huoneeseensa nukkumaan! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noniin, aattelinkin että siinä olis joku tollanen juttu (maidon pilkkominen jne). Mutta jännä juttu musta, että tosiaan suomalaisillakin valmistajilla on noita maitopitosia ruokia alle 10kk lapsille...

      Joo, mä oon samaa mieltä kyllä siinä, että niin kauan kun oma pää kestää, niin nukkuminen voi tapahtua miten vain :-) Tossa alkoi olla sellanen hetki, että oma pää ei enää oikein kestänyt ja siksi näitä alettiin miettiä. Ehkä laps vaistos sen, koska nyt on ollu taas helpompaa :)

      Delete
  5. Hahah, meilläkin on lattioiden lapsiystävällisyyden kanssa ehkä hieman parantamista. Kun yhdistetään kaksi kissaa, koira, kokolattiamatto ja kuolaiset pikkukädet, niin imuroimassa saisi olla joka toinen minuutti, eikä riittäisi. Jatkuvasti saa olla kaivamassa jotain neidin suusta. Äsken maiskuteltavana oli kissankynnestä irronnut kuori. Yleensä sieltä löytyy jonkinlaista karvaa. Tai koiran luu/lelu. Hrr.

    Meidän neiti muuten saa ihan hirveät raivarit yöllä, jos minä yritän käydä rauhoittelemassa (nukutaan eri huoneissa, napero herää noin kerran yössä). Jos taas isukki käy, niin uni tulee takaisin ihan hetkessä. Ollaan oltu ilman yösyöttöjä nyt pari viikkoa ja hyvin on mennyt. Kunhan vain minä tajuan pysyä poissa väsyneen ipanan luota. Haistaako ne maidon (tai pelon...)? ;)

    Tsemppiä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, meillä kanssa pupunkarvaa jne. joka puolella ja kaikenlaisia toooosi terveellisiä pakkausmateriaaleja (styroksia jne.) vaikka kuinka imuroi. Ehkä tolle pitäis laittaa kuonokoppa ;)

      Haha, lapset - kuten koirat - haistaa maidon sekä pelon :) Oon kuullut tuota samaa muualtakin. Me ollaan tuota koitettu (että laps nukkuu miehen kanssa ja minä ihan muualla), mutta aina se päätyy vaan itkuun ja hammastenkiristykseen. Katsotaan minkälaisiksi nää yöt tässä vielä menee. Onneksi suurimman osan ajasta ensi-nukahtaminen tapahtuu ilman rintaa miehen voimin. Tissikaipuu alkaa sitten joskus yöllä. :-)

      Delete