Friday, March 8, 2013

kuukausi 8, päivä 8

Laps jäi eilen nyt sitten isin hoiviin, kun mä menin katsomaan teatteriharjotuksia - tarkoituksenakin tulla kotiin vasta nukkumaanmenoajan jälkeen. Laps oli kuulemma aluksi vähän kitissyt, sitten nukahtanut. Ja nukkui ihan sikeästi (oli vissiin kerran vähän huudellut) mun tullessa kotiin.

Jäin sitten vielä vähän valvomaan ja menin nukkumaan kellon ollessa tasan 00:00. Seuraavan kerran katsoin kelloa 00:06, kun laps heräsi. Lienee mun tuoksu tai joku, mikä lapsen herättää, mutta ei ollut eka kerta, kun laps herää heti pian mun tultua paikalle. Rauhottelin takasin unille ja menin itekin nukkumaan. 

Seuraavan kerran kutsu kuului (eli laps seisoi pinniksessä ja taputti avoimesta kyljestä sängynreunaa) 00:30. Tässä vaiheessa mieskin tuli mukaan nukuttelemaan, mutta lopulta päädyttiin ottamaan laps meidän väliin nukkumaan (edellisen yön tunnin välein heräämiset edelleen mulla vähän tuoreessa muistissa). As usual, sen jälkeen en yöstä enää juurikaan muista. Heräiltiin, annoin rintaa, nukuin. Periaatteessa laps (luultavasti) rauhottuisi ja pärjäisi ihan ilman rintaakin yön, mutta väsyin itse nousemaan jatkuvasti. Jatkamme harjoituksia.

Yöunien vähyyksistä huolimatta meillä on ollut tosi kiva viikko. Äitikavereita, hyvää ruokaa, aurinkoa. Muskaria ja sirkusta.

Kaiken kukkuraksi laps taisi tänään viittoa takasin ensimmäisen kerran! Oon viittonut nyt jo useamman kuukauden muutamaa merkkiä: unta, vessa ja maitoa. Tänään vessassa laps näytti yrittävän viittoa mulle takasin 'vessa'. Pariinkin otteeseen. Lopulta kutsuin miehenkin katsomaan. Oli varovaisen samaa mieltä. Eeeehkä se sitä yritti. Ihan mahtavaa! Ja jotenkin huvittavaa, kun juuri tänään äitikavereiden kanssa puhuttiin ja sanoin, että nähdäkseni 8-10kk tienoilla voi alkaa hiljalleen odottaa, että laps saattaapi joku kerta yllättää viittomalla takasin.

Oon oikeasti ihan siisteissäni, jos laps alkaa nyt tosiaan pikkuhiljaa vastailla viittomisiin. Jättimäinen askel kommunikaatioon! Miten hienoa voida antaa sille työkaluja mielensä ilmaisemiseen, vaikka sanat ei vielä verbaaliseen muotoon taivukaan. Hurjaa!

5 comments:

 1. Hauska kuulla, että viittomat alkaa tuottaa tulosta! Miten viitotte vessan ja unen? Meilläkin on muutama viittoma käytössä, tai no, oli tarkoitus opettaa valmis (ruokailun päätteeksi), maitoa ja lisää, mutta oikeastaan vain tuo ensimmäinen on ollut aktiivikäytössä. Lisää -viittomaa ajattelin nyt alkaa käyttää ahkerammin. Tänään juurikin havaitsin, että valmis -viittoma sai vauvan alkamaan taputtaa (on oppinut taputtamisen vähän aikaa sitten), eli hokasi, että jotain pitäis käsillä tehdä ;) Ikää 8,5 kk. Jospa kohta alkaisi siis matkia itse viittomaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi ja olipa hauska tavata! :)

   Valmis ja lisää on ihan tosi hyviä kanssa, miten en ollu ite ees tajunnu! Otin 'valmis' nyt heti käyttöön ja 'lisää' meni opettelujonoon :) Mistä sä olet noita merkkejä ottanut? Mä olen käyttänyt tätä sivustoa: http://www.babysignlanguage.com/

   Noi on sitten tietty jenkki-viittomia, mutta en tullu ees etsineeksi onko suomessa samat? Ainakin varmaan se 'valmis' on sama, eli käsiä heilutellaan (jos oikein muistan, kuurot aplodeeraa samalla tavalla).

   Tänään ei kauhean selvää vessa-viittomaa tullut, mutta seurailemme! Ja pistä infoa niistä tanssijutuista, kuulosti ihan tosi hyvältä!

   Delete
  2. Joo oli hauska tavata! Laitan sulle tanssi-infoa vaikka huomenissa, mutta siis keskiviikkona jammaillaan seuraavan kerran.

   Haa, enpä ollut edes tajunnut etsiä noita viittomia netistä! Daa :D Nuo kyseiset viittomat ollaan opittu miehen siskolta (hän oppinut ne briteissä) enkä oo edes tajunnut etsiä muita. Meidän käyttämät näyttää olevan erilaisia kuin tuolla sivustolla, oliskohan siis brittiversioita tai välikäsien kautta muokkautuneita uudenlaisiksi, mutta tärkeintähän on, että käytetään aina samaa ja vauva oppii ymmärtämään. Voisin kyllä muutaman uuden poimia tuolta, ainakin jotain tarvittais veden pyytämiseen, kun pyytää sitä ruokapöydässä lähinnä kauhealla älämölöllä :D

   Delete
 2. Oho, mä en olekaan kuullut tällaisista lapsen kanssa käytettävistä viittomista. Mielenkiintoista!

  ReplyDelete
 3. Mun serkku on käyttänyt noita lapsensa kanssa varsin ahkerasti ja kuulemma on ne on ollu ihan älyttömän käteviä! :)

  ReplyDelete