Monday, February 4, 2013

kuukausi 7, päivä 4

Katselin tuossa neuvolatädin mukaan lätkäsemää Espoon kaupungin ohjeistusta lasten ruokailuista. Lappusen taulukossa ruokailut on jaoteltu puolivuotiaasta alkaen viiteen kappaleeseen päivässä.

Puolivuotiaalle siis aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Noista välipala on pelkkää (rinta)maitoa. Nyt seitsenkuiselle taulukko ehdottaa, että välipalallakin pitäisi saada marjaa/hedelmää. No, syötin lapselle nytsit omenasoseen välipala-aikaan (upposi kyllä oikein hyvin), mutta aloin kyllä pohtia tuon tarpeellisuutta.

Puhuttiin kaverin kanssa kirjasta 'Kuinka kasvatetaan bébé' (en oo itse lukenut tätä, vain kirjasta kertovan artikkelin), jossa ranskalaisäidit alkoivat tarjota lapselle ihan tyyliin vauvasta lähtien neljä ateriaa päivässä (neljän tunnin välein klo 8- 20 siis). That's it.  Ja kirjan mukaan lapset syövät kiltisti kaiken tarjotun ruoan, koska niillä on ihan oikeasti nälkä (tähän tietty pitäisi ehkä lisätä myös, että kurinpito ja vanhempien tottelemisen vaatiminen lienee tuolla vähän erilaista).

Anyway, syöttääkö kaikki lapsilleen viisi ateriaa päivässä? Onko se hedelmävälipala oikeasti tarpeellinen?

Ja hei, riemunkiljahduksin saattelemana voin kertoa, että nyt täälläkin on alkanut - onneksi positiivinen - kiljumisvaihe. Ääniä päästellään ihan surutta mun tärykalvot venyen. Ei voi olla huvittumatta!

Pelkkää riemunkiljumista tää päivä tosin ei ole ollut. Laps oli päivällä epätyypilliseen tapaansa jotenkin kärttyinen, protestoiva ja tyytymätön. Iltaa kohti vähän rauhottui (ja alkoi kiljahdella), mutta heräsi nyt nukahtamisen jälkeen taas tyytymättömänä, eikä edes meinannut huolia rintaa (!!). Sain kuitenkin nukutettua uudestaan, mutta totesin, että jos tosta vielä herää tolleen, saa supon peppuun. Maamo veikkaili hammaskipuja ja saattaapa hyvin olla oikeassa.

Mmh, elämää. Vessasta kuuluu pupun kuorsausta. Sen se ihana lattialämmitys tekee.

Ainiin, ja pakko vielä, video. Laps ottaa Physiomerin nenäsuihkeen vastaan tosi hyvin, mutta noi jalat, noi jalat! Joka kerta! Suloisuus. Ja kylläpäs laps näyttää jotenkin tosi hassulta (ja pitkältä) tästä kuvakulmasta.


2 comments:

 1. Mä oon kyllä tarjonnut jotain pureskeltavaa jo nyt 4-5 krt/vrk. Sen hedelmävälipalankin siis. Tuskin se nyt mitenkään tarpeellinen on, mutta tuskin siitä toisaalta mitään haittaakaan on - varsinkin, kun maito maistuu ihan entiseen malliin. Noi ruokailut vaan rytmittää mukavasti päivää, ja kiinteiden kanssa leikkiminen tarjoaa kivasti aktiviteettia ja uusia ruokatuttavuuksia lapselle.

  Bringing up bébé oli muuten ihan hauskaa luettavaa. Luin sen joskus odotusaikana suurin odotuksin ("kyllä meidänkin lapsi nukkuu täyspitkiä yöunia kolmikuisesta!"), mutta ei täällä näköjään siitä huolimatta kasvatella mitään bébéjä vaan ihan vaan vauvoja isolla veellä. Niitä, jotka eivät vielä puolivuotiainakaan ole nukkuneet täyspitkiä yöunia, ja jotka heittelevät aina tilaisuuden tullen puurokulhot surutta lattialle, koska se nyt vaan on niin hauskaa..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulla on välillä sellanen olo, että elämä on yhtä ruokailua kokoajan, nyt kun tuo välipalakin olis kiinteä :-)

   Ehkäpä toi bringin up bébé pitää joskus vielä tässä lukea, vaikkakin nythän ollaan jo auttamattomasti ihan myöhässä ;)

   Joo, ollut vähän uneton yö, terveisiä univelkavankeudesta!

   Delete