Monday, October 1, 2012

kuukausi 3, päivä 1

Näin alkoi neljäs kuukausi lapsen elämää, ja sen kunniaksi tietenkin käytiin tietty neuvolassa. Alla statsit:

Paino: 5380g (4910g) --> vähän on hoikanpuoleinen laps, ollaan -2 -käyrällä
Pituus: 59,5cm (56cm) --> pituutta on tullut melkolailla hyvin

Pää: 40cm (39,5cm) --> kuulemma siro pää

Kehui, että laps on kasvanut hyvin, vaikka pudottiinkin nyt miinuskäyrille. Pituutta oli tullut kivasti. Ja koska neuvolatypy ei ollut painosta huolissaan, päätin mäkin olla olematta. Laps syö 1,5-2h välein (tai sillon siis ruokin sitä), vatsa toimii normaalisti, ei ole itkuinen, ja useasti olen tarkistanut, että kyllä niistä rinnoista vielä syömisen loputtuakin tulee ihan runsaasti maitoa. Eli ei sitä ainakaan nälässä pidetä.

Ja niin, hämmästeli lasta, joka oikein sitten pyytämättä demonstroi miten sinne vatsalle käännytään (nykyään kiepsahtaa melkein heti mahalleen, kun laittaa makaamaan). Heitti typy (puolivitsinä kai?), notta sitten täytyy hankkia valjaat, kun laps lähtee 8-kuisena kävelemään. No, tuskin nyt niin nuorena kuitenkaan, mutta aika aikasessa vaiheessa kuitenkin tää kääntyily nyt alkoi. Ja niin, hoikkuuteen lienee myös selityksenä kova energian kulutus.

Kauniisti myös sanoi huomaavansa, että lapselle on juteltu ja hymyilty paljon. Ei lapsi muuten juttelisi ja hymyilisi itse näin paljon.

Olen myös huomannut, että nyt on alkanut tämä asioiden maistelu -vaihe. Kädet käy usein suussa, samoin melkein mikä tahansa, minkä käsiinsä saa. Tämä on vähän sekottanut mua, kun normaalisti oon ottanut käsien maiskuttelun nälkä-signaalina, mutta enää se ei näytä sitä olevan.

Pandassa on makua

Keksin vihdoin hyvän käytön laululle, jota oon laulanut lapselle lähes jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä. Biisi on selkeesti lapselle tuttu: hymy leviää naamalle heti, kun alan sitä laulaa. Tämä on nytsit toiminut hymyntuojana niinä hetkinä, kun laps kiukuttelee turvakaukalossaan tai ei haluaisi väsymystään maata sängyllä sitä hetkeä, että saan housut / paidan päälleni ennen vaunuilemaan lähtöä. Aattelinkin, että kyllä tälle vielä jotain käyttöä keksitään!

Ja viimeisenä: muutaman viime päivän perusteella laps on alkanut vaikuttaa olevan valmis aloittamaan yöunensa jo yhdeksän aikaan. Kokeilin tänään nyt sitten ihan tarkoituksella viedä sen pyjamassa sänkyyn vetelemään sikeitä ja siellähän se nytsit retkottaa. Vähän heräs kerran tässä välissä.

Tää on ihan kiva homma, mieluusti otan illasta pari tuntia omaa aikaa, vaikka se tarkottaisi aamulla heräämistä jo kasin-ysin maissa.

6 comments:

 1. Ehdottomasti älä huolestu. Neuvolat on sitä varten, että ne kertoo, jos jostain pitää huolestua, eikä nekään ihan pienestä hätkähdä. (Siellä on ne minimi- ja maksimikäyrät siellä kortissakin piirrettynä.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Je :) Ehkä mä voin sen sijaan olla ilonen, että ehkä laps on periny isänsä hoikat geenit ;)

   Delete
 2. Oi kun saiskin nukkua kasiin asti. Me herätään joka aamu viimeistään seiskalta, äitiä vähän kyllä jo väsyttää. Ei auta myöhäisempi nukkumaan menokaan, poika keppuroi sängyssään silti seiskalta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä luulen, että meilläkin tää rytmi vielä muuttuu lapsen kasvaessa. Toistaseks ollaan onneks päästy näin :)

   Delete
 3. "jo kasin-ysin maissa" :D ahhahaa, voi morjens! Meillä herätään viimeistään seiskalta esikon kerhoon ja mitään päiväunia ei todellakaan ehdi harrastaa, kuulostaa niin kaukaiselta tuo elämä :) Lapset 3v ja 3kk tasan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämmösen pikkuruisen kanssa tää on näemmä vielä mahdollista :) Täytyy sanoo, että oon useampaan kertaan kyllä ollut tosi onnellinen ton lapsen unenlahjoista. Yöt on meillä alusta alkaen ollu ÖITÄ, sillon ei seurustella tai olla hereillä, vaan sillon nukutaan. Ja aina ainakin kasiin, yleensä yli ysiin, usein jopa kymppiin.

   Tosin kuten Paukkuliinillekin sanoin ylempänä kommentissa, niin rytmi varmaan muuttuu vielä lapsen kasvaessa :)

   Delete